TOP

Jeff Koons a fost găsit vinovat de plagiat, din nou

Vești proaste pentru Jeff Koons. După scandalul din 2018 când a fost acuzat de plagiat și trimis în judecată unde a și pierdut procesul, artistul a făcut apel. Curtea de apel franceză care a judecat cazul nu i-a dat dreptate, ba mai mult, i-a mărit amenda pe care o primise inițial.

Ce s-a întâmplat de fapt?

În 2015, fotograful Frank Davidovic l-a dat în judecată pe Koons acuzându-l că i-a copiat ideea unui shooting pe care îl făcuse pentru o campanie din 1995 a liniei de haine Naf Naf.

Sculptura din 1998, „Fait d’hiver” din colecția “Banality” care înfățișează o femeie întinsă în zăpadă lângă care se află un porc cu o zgardă din trandafiri este obiectul procesului. Fotografia lui Davidovic este aproape identică, înfățișând tot o femeie care stă întinsă în zăpadă cu un porc care are la gât un butoiaș. Singurule elemente pe care Jeff le-a adăugat sunt niște pinguini în fundal, și a mai modficat zgarda porcului, restul fiind identic.

Frank a cerut despăgubiri în valoare de 300.000 de euro.

În 2018 a câștigat procesul și a primit 135.000 de euro. Koons a făcut apel și nu doar că nu a câștigat, dar a fost obligat să mai achite 45.000 de euro, iar dacă va continua să expună lucrarea online va fi obligat să plătească încă 600 de euro pe zi.

 

Post a Comment