La Muzeul Guggenheim din New York, artiștii solicită o zonă de excludere aeriană în Ucraina
Zilele acestea, vizitatorii Muzeului Guggenheim din New York au asistat în mod neașteptat la aruncarea a sute de avioane de hârtie din partea de sus a rotondei muzeului. Sub forma unor fluturi, aruncați de un grup de 15 artiști și activiști din Ucraina și din alte părți, avioanele de hârtie solicitau interzicerea zborurilor în Ucraina, pentru a împiedica bombardamentele Rusiei. Acoperind podeaua muzeului, acestea purtau următorul text: „Acest avion este făcut din hârtie. Dar dacă ar fi din oțel… Și ar arunca bombe… Peste capetele celor pe care îi iubești…”
Printre organizatorii acțiunii se numără artiștii Anton Varga, Bea Fremderman, V Pan, Volk Lika și alții, susținând următoarele: „Vrem să atragem atenția asupra războiului rusesc din Ucraina. Brutalitatea militară a acestui război purtat de Vladimir Putin afectează Ucraina, toată Europa și, în cele din urmă, fiecare țară care este distrusă continuu de violența lui Putin. Credem că importanța de a cere NATO să închidă spațiul aerian, să creeze o zonă de excludere aeriană și un spațiu aerian umanitar, pentru a preveni o potențială catastrofă nucleară la nivel mondial, este urgentă și critică.”
Până acum, membrii NATO, în frunte cu Statele Unite, au fost direcți cu privire la această situație și au spus că nu vor interveni, temându-se de posibilitatea unui război direct cu Rusia. Interzicerea zborurilor este echivalentă cu declararea unui război, întrucât ar impune forțelor NATO să doboare orice aeronavă rusească care zboară deasupra Ucrainei, în cazul în care nu respectă interdicția, ceea ce ar putea trage alte țări în conflict.
Săptămâna trecută, Guggenheim a anunțat că unul dintre administratorii săi, miliardarul rus Vladimir Potanin, aliat cu Putin, a demisionat. Muzeul nu a comentat motivul plecării lui Potanin, dar și-a exprimat opoziția față de război. Cu toate acestea, Betty Roytburd, participantă la acțiune, a declarat că: „Potanin face parte din cabinetul lui Putin, care cuprinde 13 miliardari, și s-a întâlnit cu el cu o săptămână înainte de invazie.”
Roytburd, o artistă din New York născută în Ucraina, a co-fondat recent Spilka, o inițiativă condusă de artiști pentru a strânge donații și ajutor umanitar pentru ucrainenii din țară. Potrivit artistei, vizitatorii Guggenheim au susținut în mare măsură acțiunea, unii aplaudând activiștii și luând fluturașii acasă.
Despre temerile NATO asupra declanșării unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care ar interveni în Ucraina prin interzicerea zborurilor, Roytburd a fost de părere că: „Un al treilea război mondial ar putea începe dacă nu facem nimic pentru a-l opri pe Putin. Acest război afectează deja întreaga lume. Rusia a preluat două centrale nucleare, una dintre ele este cea mai mare din Europa. Aceasta se referă la întreaga planetă. A nu oferi Ucrainei o zonă de excludere aeriană înseamnă, practic, a-i spune lui Putin că poate continua.”
Artista ar fi trebuit să fie în Ucraina în aceste zile, lucrând la o retrospectivă pentru tatăl său, artistul Alexander Roytburd, care a murit în august 2021.