TOP

Expoziția de design curatoriată de Norman Foster la Guggenheim Bilbao

Norman Foster, arhitect britanic, laureat al premiului Pritzker pentru arhitectură în 1999 și fondator al biroului Foster + Partners, este curatorul celei mai recente expoziții temporare organizate la muzeul Giggenheim din Bilbao. Deschisă pe 8 aprilie, expoziția se întinde pe un întreg etaj al muzeului conceput de Frank Gehry și prezintă o istorie a automobilelor ilustrată prin selecția subiectivă a lui Foster.

,,Mereu am fost pasionat de designul locomotivelor, al aeronavelor și mașinilor, și am avut privilegiul să conduc o mare varietate de vehicule”, a declarat Foster la deschiderea expoziției. Arhitectul este pasionat de mașini, prima pe care a condus-o fiind un Morris Eight din 1935. Nouă dintre mașinile expuse aparțin colecției lui Foster, printre care un Chrysler Airflow din 1934, un Jaguar E-Type din 1961 și un Dymaxion Car 4 din 2010.

Mașinile de secol XX și XXI, expuse pe platforme elevate concepute de Foster, sunt însoțite lucrări de artă și arhitectură, cum ar fi fotografii ale lui Eadweard Muybridge, explorând tema mișcării și reflectând interesul epocii pentru ideea de viteză. Foster a avut libertate completă în ceea ce privește alegerea obiectelor și lucrărilor care au fost expuse: ,,Bineînțeles că în spatele deciziei au stat multe discuții plăcute cu persoane a căror judecată o respect, dar în final este o decizie foarte personală. Este totalmente subiectivă”, a declarat el.

Foster este cel care s-a apropiat de muzeu cu propunerea unei expoziții care să îmbine două mari teme, frumusețea și tehnologia. Arhitectul a vrut să pună în evidență modul în care designul automobilelor evoluează în paralel cu arta, expoziția fiind interdisciplinară. Totodată, Foster vorbește despre tendința actuală de electrificare și speculează asupra viitorului mobilității.

Expoziția Motion: Autos, Art, Architecture este deschisă în perioada 8 aprilie – 18 septembrie 2002 la muzeul Guggenheim din Bilbao.

Post a Comment