TOP

Lucrări de artă morbidă realizate alături de albine

În ultimii 20 de ani artistul slovac Tomáš Libertíny a lucrat cu albine pentru a crea sculpturi colaborative. Ultima sa lucrare se numește Memento Vivere / Feed Your Head și este menită să ilustreze conceptul clasice de memento mori. “Întreaga tavă seamănă mai degrabă cu un trofeu, precum și cu un simbol de sine stătător. Capul fagului de miere crește din farfurie parcă dorind să prindă viață din nou,” a declarat pentru My Modern Met Libertíny. „Dacă capul ar fi fost lăsat mai mult în interiorul stupului, ar fi devenit complet uman, deoarece albinele ar fi continuat să adauge mai multă substanță feței. Traiectoria este inversată. Craniul devine acoperit de carne cu ajutorul naturii. Este «vestea bună» și reprezintă învierea simbolică și speranța.”

Pentru a ghida procesul lent și meticulos, Libertíny creează o structură sub formă de craniu, care este inserată în stup. De acolo, albinele preiau procesul de acoperire a scheletului și producerea craniului. Acționând ca un fel de director artistic, Libertíny supraveghează îndeaproape lucrarea și face ajustări după cum este necesar.

În unele cazuri, aceasta implică adăugarea unui pigment roșu. Roșul a fost selectat în mod specific pentru că albinele nu pot vedea culoarea roșie. Pentru Libertíny, acest lucru adaugă doar o valență mistică și o nouă dimensiune spirituală lucrării.

Au fost necesare trei colonii separate de albine pentru a produce întreaga serie în timpul acestei primăveri. Pentru Libertíny, satisfacția vine din dezvăluirea rezilienței naturii. „Ceara naturală de albine este vulnerabilă, dar este unul dintre cele mai durabile materiale naturale. Poate rezista mii de ani. Uneori, oamenii care par slabi la exterior sunt sufletele cele mai reziliente care merg printre noi.”

În loc să simbolizeze sfârșitul vieții, aceste cranii din ceară de albine reprezintă o inversare a morții, construite din nimic.

 

Post a Comment