TOP

„Mapping Fiction” – hărți ale unor lumi fictive fac subiectul unei expoziții din California

„Mapping Fiction”, noua expoziție de la Biblioteca Huntington, Muzeul de Artă și Grădina Botanică din California, explorează modul în care cartografii și autorii au cartografiat lumi fantastice.

Expoziția coincide cu centenarul operei lui James Joyce, Ulise, ceea ce înseamnă că mai sunt prezente și alte exponate – inclusiv un exemplar din prima ediție, o versiune dactilografiată a unuia dintre capitolele sale și diverse tipărituri intaglio ale Dublinului, așa cum este descris de autor. Totuși, potrivit curatorului colecțiilor literare de la Huntington, Karla Nielsen, nu doar aniversarea romanului lui Joyce a inspirat expoziția.

„Joyce nu a vrut ca Ulise să fie publicat cu o schemă, o hartă a Dublinului, nici nu fel de explicație”, a spus Nielsen într-un comunicat. „Rezistența lui m-a determinat să mă gândesc la modul în care funcționează hărțile când sunt introduse într-un roman tipărit. Cum influențează ele modul în care cititorii își imaginează narațiunea?”

Aproximativ 70 de exponate din colecția muzeului oferă vizitatorilor răspunsuri la întrebarea curatorului. Printre cele mai importante se numără hărțile care au însoțit edițiile timpurii ale trilogiei „Stăpânul Inelelor” (J. R. R. Tolkien), „Comoara din insulă” și „Răpirea” (Robert Louis Stevenson) și „Urzeala tronurilor” (George R. R. Martin). De asemenea, diagramele desenate de mână, nepublicate, ale Octaviei E. Butler oferă o privire asupra procesului său de a scrie „Parable of the Talents” și „Parable of the Trickster” (care nu a fost publicată niciodată).

 „Mapping Fiction” poate fi vizitată până pe 2 mai la Biblioteca Huntington, Muzeul de Artă și Grădina Botanică din San Marino, California.

Post a Comment