TOP

„Mastaba”, proiectul artiștilor Christo și Jeanne-Claude de lângă Abu Dhabi, va atinge aproape 150 de metri înălțime

Cunoscuți pentru sculpturile lor în aer liber, monumentale, de dimensiuni mari, adesea produse din materiale plastice și țesături, lucrările artiștilor Christo și Jeanne-Claude au continuat să reconstituie viziunea lor artistică postum. În acest sens, acum este în curs de desfășurare un plan de finalizare a unei alte lucrări de artă nerealizată (cât timp artiștii au fost în viață), considerată cea mai mare lucrare de artă contemporană expusă permanent.

„Mastaba” – care nu trebuie confundată cu instalația plutitoare temporară din Londra cu aceeași denumire – a fost concepută inițial în 1977. Mastaba, o clădire cu acoperișul plat și pereții înclinați, reprezenta mormântul nobilimii Egiptului antic, iar lucrarea celor doi artiști se va asemăna acestui vechi mormânt.

Sculptura va fi expusă în zona deșertică Liwa, la aproximativ 160 km sud de Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, și va fi singura lucrare publică permanentă, la scară largă, a artiștilor Christo și Jeanne-Claude. Aceasta va fi construită din 410.000 butoaie de oțel de diferite culori, aranjate în așa fel încât să creeze un mozaic inspirat de arhitectura islamică tradițională. Lucrarea va atinge o înălțime de 150 metri, ceea ce înseamnă că va fi semnificativ mai înaltă decât Piramida din Giza sau jumătate din înălțimea Turnului Eiffel din Paris.

Proiectul autofinanțat (finanțare obținută din vânzarea propriilor lucrări de artă) este încă în faza de planificare, iar echipa de lucru așteaptă aprobarea guvernului pentru a continua. Dacă totul va merge bine, va dura cel puțin trei ani pentru ca lucrarea să fie construită. Proiectul va fi coordonat de nepotul lui Christo, Vladimir Yavachev, care a lucrat cu artiștii timp de trei decenii și a fost și directorul din spatele proiectului „L’Arc de Triomphe, Wrapped”. Potrivit echipei, acesta va fi ultima lucrare a artiștilor care urmează să fie realizată.

Post a Comment