TOP

Masterworks, compania care vinde drepturi asupra unor părți din obiecte de artă, a fost estimată la un miliard de dolari

Fondată în 2017 la New York, comania Masterworks a devenit faimoasă în lumea artei, prin sumele mari de bani pe care le-a atras, dar și prin ideile controversate asupra proprietății și investițiilor.
Noutatea cu care a venit Masterworks, care a și atras peste 200,000 de membri pe platforma lor, este că aduce potențialul investițional al artei la un nivel accesibil nu doar persoanelor foarte bogate, ci și unor pasionați de artă și de investiții cu un capital ceva mai pământean. Practic, compania cumpără opere de artă de valoare mare, întotdeauna nume importante, care au intrinsec valoare pecuniară, Picasso, Kusama, Hockney, le înregistrează la SEC (Security and Exchange Comission) pentru protejarea investitorilor, și le oferă persoanelor interesate, drepturi asupra unei părți mici din lucrarea respectivă. Compania câștigă, ulterior, din viitoarele tranzacții ale dreptului fracționat, asupra părții respective.

„Cred că există un univers foarte mare de investitori care ar dori să beneficieze de aprecierea pe termen lung a artei de înaltă calitate, dar care nu au capacitatea de a deține singuri o capodoperă”, a declarat Glenn Fuhrman, colecționar de artă, investitor și fondator al FLAG Art Foundation.

Dimensiunile companiei au crescut foarte mult în ultima perioadă, iar ultima estimare a valorii companiei a aruncat în discuții suma de 1 miliard de dolari. Din mai 2021, Masterworks a achiziționat până în prezent peste 40 de lucrări pentru peste 150 de milioane de dolari, dar a vândut o singură lucrare de artă: un tablou Banksy intitulat Mona Lisa, ale cărui acțiuni le-a oferit membrilor pentru 1.039.000 de dolari în octombrie 2019.

Post a Comment