TOP

Maya Ruiz-Picasso, fiica celebrului artist, donează 9 lucrări statului francez

În urma unui aranjament stabilit între Maya Ruiz-Picasso și statul francez, prin Ministerul Culturii, vor intra în patrimoniul național nouă lucrări de Pablo Picasso, provenind din colecția privată a familiei.

6 picturi, 2 sculpturi și un caiet de schițe nemaivăzute până acum vor fi expuse anul viitor, în 2022, la Muzeul Picasso din Paris. Printre lucrări se află pictura Child with a Lollipop Standing Under a Chair, din 1938, în care ar fi reprezentată chiar fiica artistului, Maya. O altă piesă foarte importantă din colecția de lucrări donate este un portret al tatălui lui Picasso, artist recunoscut și el, portret realizat foarte timpuriu, în 1895, pe când Picasso avea 14 ani.

Donația a fost acceptată de statul francez pentru a pune capăt unor creanțe izvorâte din dreptul de moștenire al familiei. Din 1968, până în prezent, legea permite cetățenilor să se achite de obligații față de stat prin donarea unor bunuri de importanță culturală națională, indiferent de tipul obiectelor. Bineînțeles că astfel de cazuri sunt, însă, rare.

Post a Comment