TOP

Muzeul Bourdelle din Paris s-a redeschis după doi ani de restaurare

Muzeul Bourdelle din Paris s-a redeschis pe 15 martie, după ce a fost închis pentru finalizarea unui program de restaurare în valoare de 5 milioane de euro. Pentru a marca redeschiderea, muzeul găzduiește o expoziție temporară a artistului contemporan francez Philippe Cognée, deschisă până la data de 16 iulie.

Elev, colaborator și prieten al lui Auguste Rodin, Bourdelle a fost profesorul unei generații de artiști mai tineri, printre care Alberto Giacometti, Germaine Richier și Hans Arp. Dacă privim și spre țara noastră, Bourdelle a reprezentat și o punte de legătură a României cu Franța atât prin legătura sa cu Anastase Simu, colecționar de artă, cât și cu elevii români care au trecut prin atelierul său de la Academia Grande Chaumière.

Inaugurat în 1949, muzeului i-a fost adăugată o sală de expoziții în 1961, iar în 1922 a fost finalizată o aripă proiectată de arhitectul câștigător al premiului Pritzker, Christian de Portzamparc. Cea mai recentă renovare a transformat apartamentul ocupat anterior de fiica lui Bourdelle, Rhodia, și de soțul ei, Michel Dufet, într-un restaurant.

Închiderea a permis și o reelaborare completă a spațiilor expoziționale permanente de către arhitecții Dominique Brard și Sandra Courtine, specialiști în design muzeal și scenografie. Noua dispunere organizează colecția într-o succesiune de camere dispuse tematic și cronologic. Acestea includ spații axate pe colaborarea lui Bourdelle cu Rodin, evoluția sa spre simbolism și expresionism, frizele și reliefurile sale sculptate pentru Teatrul Champs-Élysées din Paris și relația sa cu artiștii mai tineri, precum Giacometti, Richier, Arp, din perioada anilor 1920.

Potrivit directoarei muzeului, Ferlier-Bouat, „filosofia muzeului era monografică, totul era despre Bourdelle. Acum ideea este să-l reînscriem într-un context, care este istoria sculpturii”, iar pentru a realiza acest lucru, expoziția permanentă a fost extinsă cu încă 35 de sculpturi, inclusiv împrumuturi de la Fundația Giacometti, Muzeul de Artă Modernă din Paris și de la moștenitorii lui Richier. De asemenea, expoziția Philippe Cognée organizată pentru redeschidere reflectă tocmai această nouă regândire, iar pentru anul viitor se plănuiește o punere în dialog a lui Bourdelle cu Rodin.

Post a Comment