TOP

Coca-Cola combină opere de artă canonice cu arta contemporană într-o nouă reclamă

Luna aceasta, Coca-Cola a lansat ultima sa campanie numită Masterpiece (Capodoperă). Pornind de la faimoasa serie a artistului Pop Art Andy Warhol, Coca-Cola, brandul a creat un scurt clip publicitar ce include referințe la opere de artă iconice dar și contemporane, toate animate, în prim plan fiind permanent sticla de Cola.

Deși Warhol, folosindu-se de procedeul serigrafiei pentru a genera lucrări în masă, a adus o critică la adresa culturii consumeriste cu trimiteri explicite la branduri precum Coca-Cola, compania a ales să folosească tabloul Coca-Cola (4) din 1962 ca punct de plecare pentru o nouă reclamă. Acțiunea are loc într-un muzeu, unde o clasă de studenți realizează schițe după picturile din expunere – unul dintre aceștia este vizibil plictisit și lipsit de inspirație. În timp ce profesoara se plimbă printre ei și le verifică schițele, personajul din lucrarea Divine Idyll (2022) a pictorului francez Aket întinde brațul și ia de pe perete sticla lui Warhol, aruncând-o prin sală.

Urmează un joc de pase între diferite personaje din lucrări consacrate în istoria artei: The Shipwreck (1805, J. M. W. Turner), The Scream (1895, Edvard Munch), Drum Bridge and Setting Sun Hill (1858, Utagawa Hiroshige), sau Bedroom in Arles (1889, Van Gogh) dar sunt incluse și opere ale unor artiști contemporani, cum ar fi Vikram Kushwah, Stefania Tejada sau Fatma Ramadan. Sticla ajunge într-un final la tânăra din Girl With a Pearl Earring (1665, Vermeer), care o deschide și o lasă pe bancă, lângă studentul plictisit. Bineînțeles, acesta o bea și își găsește inspirația pentru a desena. Motto-ul campaniei este ”Real Magic” – Pratik Thakar, șeful departamentului pentru strategii creative, explică: „’Real Magic’ este despre a crea conexiuni umane și a aduce farmec în momentele de zi cu zi”.

Reclama a fost realizată în colaborare cu The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, al cărei director de marketing, Michael Dayton, a declarat: „Aceste opere, alăturate unor lucrări realizate de artiști emergenți din jurul lumii, celebrează puterea artei vizuale de a inspira prin lentila magică a brandului Coca-Cola”. Campania include și o galerie online a lucrărilor incluse în clip și interviuri cu artiștii contemporani implicați în proiect. Cu toții vorbesc, printre altele, despre impactul brandului: Tejada amintește că băutura era omniprezentă în copilăria ei, iar Aket menționează că reclamele Coca-Cola „ne încurajează să ne trăim visurile în fiecare zi”.

Campania Masterpiece se va lansa la nivel mondial și va include panouri publicitare 3D și obiecte digitale ce pot fi colecționate.

Post a Comment