TOP

Noua bancnotă de ¥1000 a Japoniei prezintă faimoasa operă „Marele Val de lângă Kanagawa” de Hokusai

Banca Japoniei a lansat ieri o nouă bancnotă de ¥1000, care prezintă faimoasa operă „Marele Val de lângă Kanagawa” a artistului Hokusai. Această schimbare vine într-un moment în care yenul a atins cea mai scăzută valoare din ultimele decenii, fiind acum echivalentul a aproximativ șase dolari americani.

Noua bancnotă nu doar că aduce un omagiu artei tradiționale japoneze, dar include și imaginea bacteriologului Kitasato Shibasaburō, cunoscut pentru co-descoperirea agentului infecțios al unei epidemii de ciumă bubonică în 1894. Aceasta este prima dată când o bancnotă japoneză include o imagine inspirată din ukiyo‑e, „imagini ale lumii plutitoare”, un stil artistic în care Hokusai a excelat.

În trecut, bancnota de ¥1000 a prezentat alte personalități remarcabile, precum bacteriologul Noguchi Hideyo și scriitorul Natsume Sōseki. Banca Japoniei introduce de obicei noi designuri de bancnote la începutul fiecărei ere oficiale, care coincide cu ascensiunea unui nou împărat. Actuala eră, Reiwa, a început în mai 2019, odată cu urcarea pe tron a împăratului Naruhito.

Pe lângă Hokusai, alte figuri istorice ilustrate pe bancnotele acestei ere includ fondatoarea Universității Tsuda, Tsuda Umeko, și „părintele capitalismului japonez”, Shibusawa Eiichi. Hokusai, cunoscut nu doar pentru influența sa artistică, dar și pentru succesul său comercial, a captivat imaginația atât a esticilor, cât și a vesticilor timp de aproape două secole.

Bancnotele japoneze anterioare au prezentat imagini ale Muntelui Fuji, ale picturii cu iriși a lui Ogata Kōrin și scene din Povestea lui Genji. Lansarea noii bancnote de ¥1000 reprezintă un omagiu adus artei și culturii japoneze și aduce o notă de sărbătoare pentru colecționari și iubitorii de artă din întreaga lume.

Post a Comment