TOP

Vásárhelyi Antal / Tóth György 70

Galeria Új Kriterion

Expoziția a doi artiști contemporani de marcă ai artelor vizuale din Ungaria: graficianul Vásárhelyi Antal și artistul fotograf Tóth György. In parteneriat cu Institutul Cutural Maghiar București.

Graficianul Vásárhelyi Antal s-a născut la Satu Mare. În perioada 1969–1973 a studiat grafica și designul interior la Universitatea de Arte din București. În anul 1979 s-a mutat în Ungaria devenind director artistic al Clubului Artiștilor Tineri, ocupându-se de organizarea de expoziții și programe artistice conexe. La mijlocul anilor optzeci a participat la organizarea expozițiilor internaționale Artă experimentală și Arta astăzi, două expoziții cu un ecou semnificativ în viața artistică. În 1988 a devenit redactor la revista socială și de artă Hiány, o revistă care a jucat un rol important în întemeierea pluralismului politic și artistic în Ungaria. În anul 1998 a organizat expoziția Hommage à M. C. Escher, iar în anul 1999, cu sprijinul UNESCO și ICSU expoziția intitulată Știința în artă – arta în știință. Este membru al Promotion du Patrimonie Artistique Français și al Berufsverband Bildender Künstler.

Planurile sale geometrice de mari dimensiuni, compuse în general din elemente arhitectonice în alb și negru sunt caracterizate de soluții care fac trimitere la modelarea iluzionistică a spațiului practicat de M.C. Escher, formele figurative combinând adesea cu detalii figurative, iar analiza obiectivă, la rece îmbogățindu-se cu gesturi ironice sau dramatice.

Vásárhelyi Antal a avut numeroase expoziții individuale în Ungaria, dar și în străinătate precum la Galeria Universității de Stat din Viena, L’Ecume Galerie din Paris, Maximum Galerie din Nürnberg. Lucrările sale au putut fi vizionate și la mari expoziții de grup dintre care cele mai importante sunt Tabăra și Expoziția Internațională de Vară Johu-Rissanen (Kuopio, Finlanda, Salon France-Allemagne (Abbeye-Royal de Moncel, Franța, Hommage à M.C. Escher (Isis-Symmetry Congress and Exhibition Haifa, Izrael.

(artportal.hu)

Tóth György s-a născut la Budapesta. Se ocupă de fotografie artistică din 1972. În anul 1980 obține certificat de fotograf calificat. În anul 1980 devine fotograful Televiziunii Maghiare, iar în perioada anilor 1998–2000 conduce secția foto la această instituție. Între anii 1980–1986 este membru al Studioului Tinerilor Artiști Fotografi. Artistul distins cu premiul Balogh Rudolf și Marele Premiu al Fotografiei Maghiare pe anul 2008, este membru al Uniunii Artiștilor Fotografi Maghiari și al Camerei Fotografilor Maghiari. Și-a început cariera ca fotograf documentarist, apoi și-a schimbat tematica, realizând portrete și nuduri artistice. Prima sa lucrare se intitulează Icar (reportaj despre deltaplaniști), apoi urmând serii de fotografii în care imortalizează stațiile de tramvaie din Budapesta, vatmanii, participanții la defilările de 1 mai, respectiv contemporanii săi fotografi și artiști plastici. Prin intermediul fotografiilor sale stabilește relații strânse cu personalitățile de avangardă ale vieții artistice din Ungaria.

Tóth György a avut numeroase expoziții individuale în Ungaria, dar și în Olanda, Italia și Statele Unite ale Americii. Creațiile sale au fost expuse în cadrul unor importante expoziții de grup precum bienalele de fotografie din Esztergom sau Expoziția Studioului Tinerilor Artiști Fotografi (Dortmund), Ville de Paris  (Páriss), Il nudo nella fotografia dell’est Europa (Accademia Albertina, Torino), Hedendaagse Hongaarse Fotografie (Canon Photo Galerie, Amsterdam), Fotografia Maghiară Contemporană (Umelecká Beseda, Pozsony), Expoziția Primului Grup de Creatori (Magyar Ház, Berlin), L’arte della fotografia contemporanea nell’ europe dell’est (Ken Damy G., Brescia).

(artportal.hu)

 

 

Post a Comment