TOP

O lucrare a artistului suprarealist Yves Tanguy a fost regăsită și restaurată

Lucrarea lui Yves Tanguy, „Fraud in the Garden” (1930), despre care se credea că a fost pierdută sau distrusă, când o grupare fascistă a atacat un cinematograf de artă din Paris în anii 1930, a fost regăsită și restaurată.

În 1930, două grupuri de extremă dreaptă, Liga Patrioților și Liga Antisemită, au pătruns în Studio 28 din Montmartre și au atacat sala de cinema, în momentul în care rula un film de Salvador Dalí și Luis Buñuel, „L’Âge d’Or”, considerat subversiv și anticlerical. Gruparea de simpatizanți fasciști a vandalizat lucrarea lui Tanguy, împreună cu alte lucrări ale lui Dalí, Man Ray și Joan Miró expuse în hol.

În 1985, lucrarea lui Tanguy a fost achiziționată la o licitație de un colecționar francez care bănuia că aceasta ar fi cea considerată pierdută în anii 1930. Totuși, colecționarul nu a fost crezut, pentru că lucrarea părea în stare perfectă. Însă Jennifer Mass, restaurator, specialist în domeniul conservării, a confirmat redescoperirea, explicând: „Ne-am uitat la el și ne-am gândit că nu poate fi același tablou. Am lucrat în laborator – analiză cu raze X, ultraviolete și pigmenți – și am descoperit că originalul a fost restaurat.”

Lucrarea este specifică peisajelor atemporale, neroditoare ale lui Tanguy, în care vegetația a fost înlocuită de obiecte imaginare și forme neclare.

Post a Comment