TOP

O nouă lucrare a lui Caravaggio a fost descoperită în Spania

A durat fix șase minute ca Massimo Pulini să-și dea seama că mica pictură în ulei care urmează să fie scoasă la o licitație în Madrid la începutul acestei luni, cu un preț orientativ de 1.500 de euro, ar putea valora de fapt milioane.

Pe 24 martie, la ora 21:48, Pulini, un profesor în vârstă de 63 de ani de la Academia de Arte Frumoase din Bologna, a primit o cerere pe mail pentru evaluarea a unei picturi. Lucrarea, un tablou în ulei reprezentându-l pe Hristos, a fost primită de la un negustor de antichități pe nume Giancarlo Ciaroni care deține prestigioasă Altomani Gallery din Milano și care este și prieten apropiat al lui Pulini.

La ora 21:54, Pulini a răspuns la mail cu un mesaj care a dat peste cap întreaga lume a artei: „La naiba! Acesta este un Caravaggio! Unde naiba l-ai găsit?”

Și așa a început nebunia!

Ministerul culturii din Spania, acționând la sfatul muzeului Prado din Madrid (care a aflat primul despre pictură), a convocat o întâlnire de urgență prin care a interzis ca tabloul să fie scos la licitație.

În același timp Ciaroni a reușit să obțină o întâlnire cu proprietarii operei, trei frați care au spus că au moștenit-o de la tatăl lor. Ciaroni a sugerat că este dispus să cheltuiască până la 500.000 de euro ca să o cumpere, dar a „omis” să spună că lucrarea este un Caravaggio.

Surprinzător pentru Ciaroni, deținătorii nu au fost impresionați de ofertă pentru că fuseseră deja contactați de alți doi posibili cumpărători care oferiseră fiecare câte 3.000.000 de euro.

Clar pe cei 3 i-a lovit norocul mai ales că ei doreau să obțină pe lucrare 1.500 de euro.

Lucrurile au avansat și mai repede, iar vineri pictura a ajuns în posesia galeriei Colnaghi din Londra, una dintre cele mai vechi galerii de artă comercială din lume, care a anunțat că va conduce restaurarea și vânzarea tabloului. Reprezentanții galeriei au dezvăluit și identitatea proprietarilor, care de fapt sunt 4 și nu 3, ca fiind cei trei copii ai lui Antonio Pérez de Castro, fondatorul Școalii de Design IADE din Madrid, dar și artista Mercedes Méndez Atard.

Post a Comment