TOP

„Re-Flourish”, expoziția Valeriei Glibiciuc de la Kulterra Art Gallery

„Motto: Nu văd pădurea din cauza copacilor.
Dacă arta era doar frumoasă, un element decorativ printre multe altele, nu s-ar fi scris atâtea cărți despre ea și valoarea ei ar fi fost mult mai scăzută. Dar arta contemporană ne-a prezentat realitatea cotidiană: că ne-am îndepărtat de Natură, de exemplele pe care ea ni le oferă și că viața noastră se întâmplă în spații artificiale și solitare.
Valeria Glibiciuc înțelege complexitatea situației, dar nu se ferește să facă o revenire la origini și să reexamineze cu toată seriozitatea ce înseamnă frumusețea și puritatea Naturii pentru perioada în care trăim. Pentru ea totul în jur este frumusețe, ca o energie constantă pe care noi ceilalți nu reușim să o simțim și să o vedem decât uneori. O parte din puterea ei este ușurința cu care reușește să transpună aceste teme în spațiul pictural. Grădina plină de flori devine o metaforă vizuală, care subliniază bogăția imaginarului ei. O multitudine de forme și personaje, inspirate din frumusețea cu care Valeria alege să vadă lumea din jurul ei.
Biografia ei ar putea să semene cu una din multitudinea de Vieți pe care le descrie Vasari și literatura artistică. Tatăl ei este la rândul său pictor de Biserici. Situația a fost în egală măsură ambivalentă. A fost un început bun, pentru că de mica, mergea în atelierul lui, unde observa și interacționa cu pensulele și culorile din jurul ei. A fost în defavoarea ei, pentru că fiecare artist trebuie să își construiască și definească propriul univers în care să funcționeze și de unde să își producă opera. Valeria a știut în mod abil ce anume să absoarbă din pictura religioasă și din energia celor care veneau să petreacă timpul în Biserică. Perspectiva ei, de la înălțimea schelelor, a ajutat-o să-și formeze propria părere despre oameni, despre dorințele și vulnerabilitățile lor.
Valeria Glibiciuc și-a dorit să vorbească în limbajul florilor. Să vadă energia și viața care ne înconjoară, într-o manieră pozitivă. Lucrările ei emană o energie pozitivă și sunt produsul unui inventar bogat de forme, personaje și culori. Artista a realizat că misiunea noastră în viață este înflorim în orice situație, iar expoziția ei ne reamintește acest lucru.” Ioana Marinescu, curator și istoric de artă
Valeria Glibiciuc (n.2002) este o tânără artistă formată în Republica Moldova, absolventă în 2021 a colegiului de Artă Alexandru Plămădeala. Valeria nu se teme să afirme că este în căutarea frumuseții. Un deziderat atât de romantic, care nu ar supraviețuii cinismului din arta contemporană, este posibil doar pentru cineva în căutarea unei forme și a unei purități care transcede istoria artei, nestânjenită de echite și cuvinte cheie. Ca într-o istorie scrisă de Vasari, biograful artiștilor din Renaștere, aflăm despre Valeria Glibiciuc că este fiică de pictor, tatăl ei realizând icoane și imagini de sfinți. Contactul artistei cu atelierul acestuia a fost o încurajare dintr-o etapă timpurie și a ajutat-o să traseze un parcurs clar din perspectiva unei profesii artistice.

Post a Comment