TOP

O nouă pictură murală semnată de Obie Platon în București

Pe strada Matei Basarab, la numărul 19, în București, poate fi văzută o nouă pictură murală semnată de Obie Platon, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România care realizează și artă stradală. Pictura, numită ,,Metamorfoza Icarilor”, are o poveste interesantă în spate, fiind o transpunere plastică a bătăliei aeriene din 6 iunie 1944, supranumită de cunoscători DOGFIGHT. Totodată, lucrarea aduce un omagiu locotenentului român de aviație Ion Dobran.
DOGFIGHT a însemnat confruntarea dintre pilotul american Barrie Davis, aflat la conducerea unui avion Mustang P-51, și comandantul Escadrilei 48, Ion Dobran, care pilota un avion de vânătoare Messerschmitt Bf-109. Avionul american a fost doborât, în cele din urmă, dar pilotul a scăpat cu viață. Peste 60 de ani mai târziu, când cei doi militari s-au întâlnit pentru prima oară față în față, Barrie Davis i-a mulțumit pilotului român pentru că i-a distrus nava, însă a făcut-o având grijă să îi cruțe viața omului dinăuntru. Militarul american spunea, cu puțin timp înainte de moartea sa în 2014, că „există speranță pentru umanitate, dacă foștii inamici pot fi prieteni.”
Evenimentul din 6 iunie 1944 a fost reinterpretat artistic de Obie Platon, care i-a reprezentat pe cei doi piloți sub forma unor arhangheli, personaje mitologice aflate în confruntare deasupra unui peisaj fantastic, inspirat de Vârful Caraiman din Munții Bucegi. În lucrare, crucea Caraiman se transformă într-un avion de luptă, prăbușit în poziție verticală.

Post a Comment