TOP

„Păcatul de a fi Văzut”, expoziția de grup de la Muzeul Județean de Artă Prahova – Ion Ionescu-Quintus

„Păcatul de a fi Văzut este o expoziție care explorează profunda tensiune a artei stradale dintre acceptare și transgresiune, dintre sfera de artă publică și cea privată și poartă vizitatorul prin patru dimensiuni.

Păcatul a început înainte de Pompeii și reprezintă impulsul străvechi, o nevoie viscerală de a marca, de a semnifica, de a exista. Instinctul brut, primordial, ne marchează existența și evoluția într-o expresie artistică perturbatoare, dar fundamentală. Se pune sub semnul întrebării dacă acest act „păcătos”, transmutat într-un tabu societal, ar putea fi în schimb folclor urban, o parte esențială a ADN-ului cultural colectiv.

Lupta se adâncește în ciocnirea dintre nevoia de a transmite un mesaj și forțele care îl suprimă. Este o luptă între nevoia artiștilor de validare și o societate care se luptă să înțeleagă. Problematizează noțiunea condamnării instinctului și ce înseamnă de fapt spațiul artistic legitim.

Acceptarea vorbește despre momentul în care are loc schimbarea pe măsură ce societatea începe să accepte valoarea și importanța artei stradale. Cu toate acestea, această acceptare provoacă o contemplare suplimentară – tranziția artei stradale în galerii și muzee îi diluează esența? De ce suntem aici?

Acesta este momentul în care arta stradală devine Homo Sacer, figură-limită pe care Agamben o definește ca acea stare care nu poate fi inclusă în întregul căruia îi aparține și nu poate aparține întregului în care dintotdeauna e deja inclusă.

Văzut încheie explorarea binarului dintre „păcat” și „văzut” și urmărirea firului roșu dintre acestea, încurajând introspecția – ,,Ceea ce iese la lumină în acestă figură-limită este criza radicală a oricărei posibilități de a distinge cu claritate între apartenență și includere, între ceea ce e afară și ceea ce e înăuntru.” (Agamben, 1995)

Păcatul de a fi Văzut este o explorare compactă, dar profundă, a schimbului în curs de desfășurare dintre arta stradală și cea instituționalizată, granițele estompate și implicațiile acestei tranziții fluide.”

Livia Florea, Curator

Artiști: Aeul, Alex Baciu, Barto, Delia Cîrstea, Furu Loom, Irlo, Kero Zen, Ksele, Liliana Basarab, Lost Optics, Lucian Sandu Milea, Mircea Modreanu, Obie Platon, Ocu, Oh boy, Otto Constantin, Pisica Pătrată, Pulsar Sinaps, Radu Pandele, Robert Obert, Roper, Taci.

 

Post a Comment