TOP

O piatră rară uriașă suspendată în holul unei clădiri de birouri din Manhattan

Clădirea 550 Madison, care are 37 de etaje, a fost construită în anii 1980, iar din 2016 este în renovare, după ce a fost achiziționată cu 1,4 miliade de dolari de firma saudită Olayan Group. Clădirea a fost proiectată de Philip Johnson și John Burgee, printre chiriașii anteriori aflându-se AT&T și Sony Music. Acum, prin renovări, Olayan Group transformă fostul Sony Tower din centrul orașului Manhattan într-o clădire de birouri. Renovarea clădirii nu va fi finalizată prea curând, însă în hol deja a apărut un „personaj” interesant: o sculptură monumentală de 24 de tone realizată dintr-o piatră braziliană foarte rară, Azul do Macaúbas, suspendată la 3,6 metri de sol. Nuanțele de alb și albastru ale pietrei o fac să semene cu planeta Pământ: mică și ușoară, în comparație cu întregul univers. Se estimează că bucata de cuarțit ar avea 1,2 miliarde de ani, ceea ce îi conferă atemporalitate. De asemenea, piatra a fost rotită în așa fel încât să se potrivească cu înclinarea de 23,5 grade a Pământului.

Denumită „Solid Sky”, sculptura a fost creată de Alicja Kwade, o artistă polono-germană cunoscută pentru sculpturile care sfidează legile fizicii. Lucrarea a fost comandată de dezvoltator, deși în cele mai multe cazuri astfel de obiecte de artă sunt alese de chiriași.

Alicja Kwade a prezentat lucrări și la cea de-a 57-a Bienală de la Veneția, în 2017, și la cea mai recentă ediție a Desert X, anul acesta. În 2015, Public Art Fund i-a cerut lui Kwade să creeze o lucrare pentru Doris C. Freedman Plaza din Central Park. Astfel, artista a creat un ceas de secol XIX, denumit „Against the Run”, care se rotea înapoi în timp ce arăta timpul corect, deformând percepțiile despre timp și spațiu.

 

Post a Comment