TOP

O pictura de Cimabue, descoperită din întâmplare, va fi expusă la Luvru anul acesta pentru prima dată

În urmă cu patru ani, o franțuzoaică a început să-și curețe casa înainte de o mutare și plănuia să arunce o pictură veche care atârna de ani de zile pe un perete din bucătăria sa. Tabloul îl înfățișa pe Iisus Hristos înconjurat de o mică mulțime de oameni. Din fericire, familia ei a oprit-o, crezând că ar putea fi valoroasă și au chemat un evaluator de artă plastica.

Evaluatorul a estimat că ar putea valora sute de mii de dolari și a aruncat, de asemenea, bomba asupra familiei că este un tablou pierdut de mult de Cimabue, un pictor italian prolific din secolul al XIII-lea, considerat printre ultimii mari practicanți ai stilului bizantin. Pictura, numită “Christ Mocked”, face parte dintr-un diptic din opt părți care a descris răstignirea și patima lui Hristos.

În 2019, pictura a fost scoasă la licitație, unde a fost achiziționată de Fabrizio Moretti pentru 24,2 milioane de euro. Oferta scumpă a lui Moretti a atras atenția guvernului francez, care a declarat că este o „comoară națională”, ceea ce a împiedicat pictura să părăsească țara timp de 30 de luni după ce a fost achiziționată. Aceasta a fost o veste proastă pentru Moretti, dar o veste bună pentru Luvru, deoarece întârzierea le-a dat timp să strângă fonduri pentru a cumpăra tabloul de la comerciantul de artă.

Datorită unei mobilizări reușite de bani și resurse, Luvru a reușit să achiziționeze pictura și să o transporte la muzeul lor pentru păstrare în siguranță. “Christ Mocked” este programat să fie expus la muzeu în această primăvară cu o altă piesă, “Maestà”.

Post a Comment