
Pentru colecționarii privați, oasele de dinozauri sunt cele mai hot obiecte de artă
În zilele noastre colecționarii de fosile tânjesc după oase de dinozauri precum tânjesc după arta de calitate. Luna trecută un dinte de tiranosaur s-a vândut la o licitație cu peste 11.000 de dolari. Un fluture conservat într-o bucată de chihlimbar, care are o vechime de milioane de ani, s-a vândut la aceeași licitație pentru aproape 38.000 de dolari.
Christian Sidor este paleontolog la Muzeul Burke. El spune că printre toate lucrurile rare din lume după care colecționarii tânjesc, dinozaurii și fosilele se află în fruntea listei.
Există o piață pentru aproape orice – și fosilele sunt pe val în acest moment. Colecționarii plătesc zeci de mii de dolari pentru acțiuni pe care ei le organizează fără să mai țină cont de reguli. Oricine poate angaja o echipă și pe baza unor „ghidaje” să se apuce să sape pe un teren privat. Nu te oprește nicio lege să iei acțiunea pe cont propriu. Colecțiile private amenință și misiunile paleontologilor de a urmări descoperirile importante pentru că piața nu mai poate fi controlată.
Sidor spune că, în ultimii ani, a auzit de mai multe cazuri în care fosilele au fost exportate de echipe private și apoi au ajuns într-un muzeu sau în mâinile unui proprietar privat pentru sume exorbitante.
Este foarte interesat de văzut cât de ampla este această nouă piață și dacă în viitor vom vedea fosile vândute la Sotheby’s sau Christie’s ca opere de artă de top.