TOP

Sculptura „David” a lui Michelangelo are un „frate geamăn” printat 3D

O replică a sculpturii „David” a lui Michelangelo printată 3D care va fi expusă în octombrie la Expo 2020 Dubai (se numește Expo 2020 Dubai pentru că inițial trebuia să aibă loc în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021, dar din cauza Covid-19 s-a reprogramat pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2021) este cu totul specială. Iată de ce.

Lucrarea „geamănă” are o înălțime un pic peste 5 metri (fiind mai înaltă ca originala care are 4 metri) și a fost creată cu ajutorul celor mai noi tehnologii în materie de printing 3D și este anunțată ca piesa de rezistență a ramurei Italy Pavilion de la Expo 2020 Dubai. Încă un element care o diferențiază de original este greutatea. Replica are 550 de kilograme, iar minunea lui Michelangelo are 5.500 de kilograme.

A durat mai bine de 1 an de zile ca echipele formate din zeci de ingineri, tehnicieni și restauratori să creeze David 2.0. Iar ca să punctăm încă o dată geniul lui Michelangelo, originalul a fost creat dintr-o singură bucată de marmură când maestrul avea doar 26 de ani.

David 2.0 a fost creată în 3 stadii. Primul stadiu a fost scanarea 3D a întregii statui, stadiul 2 a fost printarea pe bucăți, iar stadiul 3 a fost asamblarea făcută de o echipă alcătuită din restauratori și cercetători de la University of Florence.

Nicola Salvioli, membru al echipei de restauratori a declarat: „A fost foarte complicat să reproducem toate <imperfecțiunile> și aici vorbim de crăpături create de trecerea timpului, pete și abraziuni care de fapt sunt sufletul lui David.”

Sculptura va pleca de la Milano către Dubai la sfârșitul acestei luni, în timp ce originalul se va afla tot la Florența unde se speră că va atrage din nou numeroși turiști după ce se va încheia pandemia.

 

Post a Comment