TOP

Steaua din vârful bisericii Sagrada Família stârnește nemulțumirea localnicilor

La sfârșitul lunii noiembrie, o stea imensă cu 12 colțuri a fost instalată deasupra unuia din turnurile principale ale bisericii Sagrada Família. Capodoperă a arhitectului Antoni Gaudí, biserica este atracția turistică principală a orașului Barcelona, aducând în zonă peste 60,000 de vizitatori zilnic. Construcția a fost începută în 1882 și continuă încă în ziua de azi.

Asociațiile rezidenților din zonă își exprimă nemulțumirea față de fundația care se ocupă de administrația bisericii; steaua, cântărind 5 tone și jumătate și măsurând 7 metri dintr-un colț în altul, a fost numită ,,oribilă din punct de vedere estetic” de către Salvador Barroso, reprezentatul uneia dintre asociațiile locale. Începând cu 8 decembrie, când spaniolii sărbătoresc Imaculata concepție, steaua va fi luminată. Arhiepiscopul Barcelonei, Joan Josep Omella, descrie instalația drept ,,un moment istoric după un an de întuneric și o luptă neîncetată”.

Nemulțumirea rezidenților își are rădăcinile într-o problemă mai gravă: fundația plănuiește să construiască o scară de mari dimensiuni care să conducă spre intrarea principală a bisericii, care este încă neterminată. Dacă acest plan s-ar realiza, ar trebui demolată o zonă considerabil de mare din jurul bisericii, fiind afectate în jur de 1000 de familii și afaceri locale. Asociațiile de rezidenți au cerut întreruperea lucrărilor până la o întrunire dintre cetățeni, fundație și consiliul local. Directorul general al fundației, Xavier Martínez, declară că este deschis sugestiilor și modificărilor, dar că decizia finală aparține consiliului orașului, care până acum s-a abținut din a interveni și a lua o decizie. Arhitecții locali, susținuți și de UNESCO, spun că nu se poate vorbi despre opera lui Gaudí în lucrările recente; se pare că au fost folosite planuri realizate de discipolii arhitectului catalan, cele originale fiind pierdute la izbucnirea războiului civil în Spania. Martínez nu este de acord: ,,Nu avem niciun dubiu că ceea ce construim este opera lui Gaudí”.

Finalizarea construcției fusese estimată în 2026. Pandemia va întârzia acest termen, fundația întrerupând toate lucrările cu excepția celor asupra turnului dedicat Fecioarei Maria până în 2024 din lipsă de fonduri.

Post a Comment