TOP

“The Forest”. Gorzo expune la ICR New York

Sunt deja mai bine de 10 ani de când Gorzo se plimbă între București și New York. Anul acesta, după ce a invadat cu bestiarul său orașele Reșița și Constanța, a avut un atelier deschis timp de 10 zile la București, la SAC Malmaison, căruia i-a și urmat o expoziție, Gorzo expune acum la ICR New York.

Expoziția, deschisă în data de 19 noimebrie, se numește “The Forest” și prezintă peste 50 de lucrări/obiecte de artă, în diferite tehnici, care împreună creează o instalație, o “pădure” a lumii lui Gorzo, în care ești invitat să te rătăcești. Forme antropomorfe, animaliere, cu afinități totemice, ritualice, umple spațiul Brâncuși Gallery ICR, formând atât o senzație de familiaritate cu opera artistulul de până acum, dar și un sentiment de nou, de reinventare permanentă a intenției artistice. Între sculptură și pictură, lucrările din lemn, deja cu propria lor istorie și viață, se lasă transformate de Gorzo și integrate într-un ansamblu unic până acum, care își are rădăcinile în căutări mai vechi ale artistului, evoluând împreună cu el, până în prezent.

Lucrările din ‘Pădurea’ sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamănă, în timp ce altele funcționează ca puncte de plecare pentru ceva nou. În asamblu, ca instalație, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cât de familiar, pe atât de surprinzător. Formele sunt brute, haotice și incontrolabile. Au propria lor viață, cumva independente de voința mea. De multe ori încep cu o intenție destul de clară, dar, uneori, au loc modificări în proces. Ar putea fi creșterea lor logică cea care dictează alterările. Alte dăţi, materialul pe care îl folosesc cere o abordare specifică și relaționările cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrările din ‘Pădurea’ reprezintă ani de muncă și observație, o acumulare care a început în 2015 şi continuă până astăzi.” – Dumitru Gorzo

“The Forest” poate fi vizitată la Brâncuși Gallery din New York pănă în data de 19 ianuarie 2022.

Post a Comment