TOP

Un mural de Banksy a fost îndepărtat de pe o casă din Suffolk

La prima vedere, să te trezești cu o lucrare realizată de Banksy pe zidul casei tale poate părea un vis devenit realitate. Conștienți de valoarea operelor misteriosului artist, mulți proprietari au decis să decupeze, la propriu, peretele, pentru a vinde sau expune graffiti-urile artistului. Același lucru au hotărât să facă și Garry și Gokean Coutts, un cuplu din Suffolk care, încă din 2021, aveau un pescăruș de 6 metri înălțime realizat de Banksy pe casa lor din Lowestoft, Anglia.

„La început a fost, evident, incredibil, dar pe măsură ce lucrurile au continuat a devenit extrem de stresant. Nu cred că Banksy este conștient de aceste consecințe nedorite pentru proprietari. Dacă am putea da timpul înapoi, am face-o.” Cuplul s-a plâns de prezența neîntreruptă a vandalilor: „A trebuit să angajăm un paznic pe timp de noapte după ce cineva a furat o bucată din mural și a încercat să o vândă pe Facebook. Altă dată, niște vandali au fost prinși cu o duzină de cutii de vopsea albă încercând să vopsească peste el”. Consiliul local i-a înștiințat pe cei doi că protecția și conservarea lucrării ar putea costa 50.000 de dolari anual. „E un coșmar continuu. Am avut câteva probleme cu niște crăpături în zid, iar pentru siguranța tuturor a trebuit să-l înlăturăm, căci dacă s-ar fi produs vreun accident noi am fi fost responsabili”, a adăugat cuplul.

Decuparea operei a presupus o procedură dificilă și costisitoare, incluzând ranforsarea zidului cu 12 straturi de rășină, fibră de sticlă și 5 tone de oțel, dar și utilizarea unei macarale pentru a ridica lucrarea cântărind 22 de tone. Pentru a acoperi cheltuielile produse de îndepărtare, estimate la 250.000 de dolari, cuplul se gândește să vândă muralul.

Pescărușul este una dintre cele 10 lucrări ce au apărut peste noapte în Northfolk și Suffolk ca parte a proiectului lui Banksy din 2021, Great British Spraycation.

Post a Comment