TOP

O nouă expoziție colorată a artistei Yayoi Kusama

Din mai până în iulie, sălile galeriei David Zwirner Gallery din New York vor fi acaparate de sculpturile masive și instalațiile imersive ale artistei de origine japoneză Yayoi Kusama. Expoziția se numește I Spend Each Day Embracing Flowers și include lucrări cu elemente iconice pentru opera inconfundabilă a artistei, cum ar fi dovlecii, bulinele sau oglinzile. Explorând diversele fațete ale creației lui Kusama, sunt prezentate, pe lângă sculpturi și o instalație din seria Infinity Mirrors, și 36 de lucrări de pictură ale artistei.

Titlul expoziției este preluat de la numele celor trei sculpturi cu flori supradimensionate prezente la David Zwirner Gallery. Masive, colorate în nuanțe aprinse, florile sunt acoperite de buline și linii de diferite dimensiuni ce creează modele geometrice pe suprafața petalelor, frunzelor sau a tulpinilor. „Florile captează o dualitate prezentă în opera lui Kusama, fie ea dintre viață și moarte, celebrare și doliu sau figurare și abstracție, cu fiecare termen opus simultan împins către limitele sale”, se menționează în expoziție. Motivele din lumea naturală sunt omniprezente în opera artistei, un alt element recurent fiind dovleacul. Aspiring to Pumpkin’s Love, the Love of My Heart este o altă lucrare inclusă în expoziție, o sculptură uriașă cu dovleci ce seamănă cu un perete ondulat care merge de-a lungul perimetrului sălii, îngrădind vizitatorii. Nici de pe acești dovleci nu lipsesc emblematicele buline. „Dovlecii au fost o mare alinare de-a mea încă din copilărie; ei îmi amintesc de bucuria de a trăi. Sunt umili și amuzanți în același timp, și mereu i-am celebrat și voi continua să o fac în arta mea”, spune Kusama.

Din seria Infinity Mirrors, Kusama prezintă în New York instalația intitulată Dreaming of Earth’s Sphericity, I Would Offer My Love. Constând dintr-un cub construit într-una din săli pentru a crea o cameră imersivă, instalația include ferestre circulare și semicirculare cu geamuri colorate care să permită luminii să pătrundă în interior și să interacționeze cu spațiul acoperit cu oglinzi. Artista a explicat că, atunci „când oamenii își văd propria reflexie multiplicată la infinit, ei simt că nu există nicio limită în ceea ce privește abilitatea omului de a se proiecta pe sine într-un spațiu nesfârșit”.

Cele 36 de lucrări de pictură sunt explorări ale liniei, formei și culorii, multe dintre acestea fiind parte din seria EVERY DAY I PRAY FOR LOVE. Expoziția I Spend Each Day Embracing Flowers a fost vernisată pe 12 mai și poate fi vizitată la David Zwirner Gallery din New York până în data de 21 iulie 2023.

Post a Comment