TOP

Un portret semnat de Klimt a fost redescoperit după 100 de ani de la dispariție

Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, care se credea pierdut de 100 de ani, a fost găsit recent în Viena. Portretul “Fraulein Lieser” a aparținut odată unei familii evreiești din Austria și a fost văzut ultima dată în public în 1925. Soarta sa după acest eveniment este neclară, dar familia proprietarilor actuali deține tabloul încă din anii 1960. Casa de licitații care a descoperit lucrarea estimează valoarea tabloului la peste 54 de milioane de dolari (42 de milioane de lire sterline). Aceasta a numit redescoperirea „o senzație”. „Un tablou de o asemenea raritate, importanță artistică și valoare nu a fost disponibil pe piața de artă din Europa Centrală de decenii”, a declarat a declarat reprezentantul im Kinsky într-un comunicat.

Portretul va fi acum scos la licitație pe 24 aprilie în numele proprietarilor și al succesorilor legali ai familiei Lieser. Acest lucru se bazează pe Principiile de la Washington, un acord internațional pentru returnarea artei furate de naziști descendenților persoanelor de la care au fost luate. Înainte de licitație, tabloul va fi prezentat în diverse locații internaționale, inclusiv în Marea Britanie, Elveția, Germania și Hong Kong, a declarat casa de licitații. Portretul a aparținut odată familiei Lieser, care erau industriași evrei bogați în Viena.

Ernst Ploil, co-director executiv al casei de licitații Kinsky, a declarat că până acum nu au găsit nicio dovadă că lucrarea ar fi fost furată sau sustrasă înainte sau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Tabloul este descris ca fiind pierdut în toate cataloagele raisonnés (liste cuprinzătoare a operei lui Klimt). În cercurile noastre, ‘pierdut’ înseamnă probabil distrus, probabil ars în timpul războiului, dar în orice caz nu mai există; nu se aștepta ca acesta să apară vreodată din nou. „Noi am abordat activ și nu numai că am cercetat familia Lieser ca posibili reclamanți pentru restituire, dar ne-am apropiat și de potențiali reprezentanți pe baza experienței noastre din procedurile anterioare de restituire.”

Arta lui Klimt a adus sume uriașe la licitații în trecut. Lucrarea sa “Lady with a Fan” s-a vândut pentru 85,3 milioane de lire sterline în iunie, devenind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la licitație în Europa.

 

Post a Comment