TOP

Două portrete miniaturale, semnate de Rembrandt, expuse după 200 de ani

Ca unul dintre artiștii de seamă ai Epocii de Aur Olandeze, Rembrandt a dat naștere unora dintre cele mai faimoase picturi din lume. Cele mai cunoscute opere ale sale au fost portretele de grup de mari dimensiuni, precum „The Night Watch” și „The Anatomy Lesson of Dr. Tulp”. Cu toate acestea, o descoperire recentă aduce în prim-plan două tablouri mult mai mici. Rijksmuseum din Amsterdam – gazda celei mai mari colecții de lucrări Rembrandt din lume – a dezvăluit două portrete miniaturale care nu au fost văzute timp de 200 de ani.

Setul înfățișează un bogat instalator și “acoperișar” numit Jan Willemsz van der Pluym și soția sa Jaapgen Caerlsdr, care s-au căsătorit în 1591. Rembrandt a pictat portretele în 1635, ceea ce i-ar face pe cei doi 69 (Van Der Pluym) și 70 (Caerlsdr) la momentul ședinței. Chiar dacă nu sunt cele mai elaborate sau complicate opere din vastul opus al lui Rembrandt, ele sunt „semnificative nu doar pentru că sunt cele mai mici portrete formale realizate vreodată de Rembrandt, ci și pentru că Jan și Jaapgen erau membri ai cercului familial al artistului”. Rijksmuseum crede, de asemenea, că aceste picturi au fost realizate ca un cadou. „Rembrandt era cel mai căutat portretist din Amsterdam în perioada în care a pictat portretele ovale. Având în vedere dimensiunile lor mici și stilul lor schițat și dinamic, probabil le-a pictat ca un favor pentru cuplu”, explică muzeul într-o declarație oficială.

Pentru a se asigura că lucrările erau cu siguranță ale lui Rembrandt, muzeul a folosit radiografie X, fotografie cu infraroșu, reflectografie cu infraroșu, fluorescență macro X-ray (MA-XRF), stereomicroscopie și analiză a mostrelor de vopsea. Au concluzionat, de asemenea, că modul lejer de aplicare a pensulei și stilul rapid al portretelor seamănă strâns cu alte lucrări ale lui Rembrandt din aceeași perioadă. Puteți găsi aceste portrete expuse la Rijksmuseum, alături de alte picturi realizate de Rembrandt, în galeria 2.8.

Post a Comment