TOP

Un studiu îngrijorător arată că roboții pictează mai bine decât oamenii

„Va începe un război între oameni și roboți.”

Nu, aceasta nu este o replică din filmul Matrix, ci este prima propoziție dintr-un studiu care arată că oamenii nu fac diferența între arta pictată de mâna umană și cea creată de inteligența artificială. Studiul a fost făcut după ce pictura, „La Baronne de Belamy” făcută de un robot care aparține companiei Obvious Art s-a vândut cu 432.500 de dolari.

Harsha Gangadharbatla, profesor la University of Colorado, Boulder și autor al studiului a declarat: „Mereu am fost fascinat de rolul ființei umane în crearea artei, sufletul pe care îl pune atunci când desenează sau sculptează. Dar un robot ce transmite? Oamenii cum percep? Ce îi mișcă atunci când privesc o operă de artă a unei inteligențe artificiale?”

Profesorul a înaintat către subiecții săi două lucrări: una făcut de om, cealaltă de AI. 80% dintre ei nu au reușit să facă diferența între ele.

Harsha și-a încheiat lucrarea spunând că atunci când o mașină creează un tablou știi exact cum o să arate și cum a fost făcut, dar atunci când un om pictează nu știi niciodată ce se va întâmpla.

 

Post a Comment