TOP

Vaticanul participă la Bienala de la Veneția cu un proiect semnat de Maurizio Cattelan

Foto: Lucrarea la Nona Ora în expoziția „Libre !” în 2014 de la Musée des Beaux-Arts, Rennes (Franța) 

Vaticanul a anunțat că provocatorul artist italian Maurizio Cattelan va crea, pentru participarea sa la Bienala de la Veneția, o instalație în aer liber care va încorpora lucrări ale opt artiști și va fi amplasată la închisoarea pentru femei Giudecca. Deținuții din închisoare vor ajuta la crearea acestei instalații

Cattelan este cunoscut mai ales pentru sculpturile și instalațiile sale care provoacă controverse. Lucrările sale care atrag atenția includ o statuie cu Hitler în genunchi și sculptura „A noua oră” (La Nona Ora), o sculptură de ceară în mărime naturală a Papei Ioan Paul al II-lea întins pe o parte, la câteva secunde după ce a fost lovit de un meteorit. „A noua oră” a fost expusă în mai multe instituții muzeale prestigioase, inclusiv la Bienala de la Veneția din 2001. Arta sa a devenit virală în 2019, când, la Art Basel Miami, galeria Perrotin a prezentat lucrarea sa „Comedian”, o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete. A fost vândută cu 120.000 de dolari și în cele din urmă a fost mâncată de artistul David Datuna. A doua expunere a lucrării „Comedian” la Muzeul de Artă Leeum din Seul în 2023, a fost de asemenea înghițită, de această dată de un student sud-coreean.

Proiectul lui Cattelan pentru Veneția va consta într-o instalație video de 12 minute regizată de actorul Zoe Saldaña și soțul ei, regizorul și producătorul italian Marco Perego. Deținuții vor juca personaje în film, iar unii au contribuit și cu fotografii personale pentru o lucrare a artistei franceze Claire Tabouret. De asemenea, artistul american-libanez Simone Fattal a fost invitat să creeze o instalație care să folosească poezii scrise de deținuți.

Expoziția intitulată „Cu ochii mei” este curatoriată de Chiara Parisi, directorul Centrului Pompidou-Metz, și Bruno Racine, fostul președinte al Bibliotecii Naționale Franceze. Va fi deschisă pentru public în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie.

Vaticanul a fost reprezentat la Bienala de la Veneția încă din 2013. Cardinalul José Tolentino de Mendonça, ministrul pentru cultură și educație al Vaticanului, a declarat într-o conferință de presă că decizia de a amplasa pavilionul din 2024 la închisoarea pentru femei Giudecca a fost „neașteptată”, dar onorează învățăturile Evangheliei cu privire la îngrijirea celor flămânzi, precum și apelurile Papei Francisc de a avea empatie pentru cei închiși.

„«Cu ochii mei» își propune să ne concentreze atenția asupra importanței modului în care, responsabil, concepem, exprimăm și construim conviețuirea noastră socială, culturală și spirituală,” a scris el. „A vedea cu propriii ochi conferă o stare unică viziunii, deoarece ne implică direct în realitate și nu ne face spectatori, ci martori. Acesta este ceea ce au în comun experiența religioasă și artistică: Nici una dintre ele nu încetează să aprecieze implicarea totală și nonconformistă a subiectului.”

 

Post a Comment