TOP

Yoshitomo Nara: peste un deceniu de recorduri în licitații

Yoshitomo Nara, unul dintre cei mai prolifici artiști japonezi contemporani în viață, este subiectul unei mari retrospective organizate la Muzeul de Artă din Los Angeles, California. Expoziția cuprinde toate etapele carierei lui Nara și va călători, sub această formă, în mai multe orașe din lume: Shanghai, Madrid, Amsterdam. Inventarul expoziției cuprinde 100 de creații ale artistului, pictură, sculptură, desen și ceramică.

Nara este cunoscut în special pentru picturile de dimensiuni mari cu un singur personaj, cel mai des un copil, o fetiță cu ochi mari, pătrunzători, realizată într-un stil inspirat de Anime și Manga. Subiectul fascinează mai ales prin misterul din spatele privirii personajului: supărare, ură și bănuială sau chiar viclenie. Niciun alt indiciu nu ajută privitorul să deslușească despre ce este vorba în spatele ochilor triști și răzbunători, în afară de titlu, care asociază de multe ori acești copii cu arme: cuțite sau foarfeci ascunse la spate, elemente care fac picturile să fie și mai stranii, dar și mai interesante.

În ultimii 10 ani, atenția pe care arta lui Nara a primit-o din partea criticilor și a istoricilor de artă, respectiv și din partea marilor muzee ca MoMA sau Tate, a acționat și asupra pieței de artă, unde artistul japonez a atins recorduri de ordinul milioanelor de dolari. Câteva dintre sumele record realizate de Nara în licitații sunt: 13,3 milioane de dolari pentru Hothouse Doll, în decembrie 2020 la Poly Auction, 15,9 milioane de dolari pentru Missing in Action, vândut anul acesta în luna iunie la Phillips Auction.

Recordul de piață al artistului a fost realizat, însă, în octombrie 2019 într-o licitație Sotheby’s: 25 de milioane de dolari pentru Knife Behind Back, operă realizată în anul 2000, care încapsulează toate elementele reprezentative pentru artist.

 

 

 

Post a Comment