TOP

Cea mai mare expoziție din România dedicată lui Pablo Picasso din ultimii 50 de ani se deschide în 2023 la MARe

Expoziția care se va deschide anul viitor la Muzeul de Artă Recentă din București se va numi “Efectul Picasso” si va aduce în fața publicului 45 de lucrări de artă semnate de artistul spaniol și 50 de lucrări ale artiștilor români care au fost inspirați de acesta.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Picasso din Paris și celebrează 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso, printr-un proiect în care sunt parte alte 42 de muzee din lume, care vor deschide și ele expoziții dedicate artistului. România este singura țară dintre statele est-europene care face parte din amplul proiect lansat de Spania și Franța, printr-un parteneriat guvernamental. În 2023 se împlinesc, de asemenea, 5 ani de la deschiderea MARe.

Ultima expoziție personală dedicată lui Pablo Picasso în România a avut loc în anul 1968, contribuind la revigorarea climatul artistic al vremii, intrat în monotonia dominată de regimul politic comunist. Printre artiștii români pe care îi vom vedea expuși alături de lucrări de Picasso sunt: Alexandru Tzipoia, Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Florin Mitroi, Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Henri Mavrodin, Ion Grigorescu, Octav Grigorescu, Valeriu Mladin, Dumitru Gorzo, Victor Man, Alexandru Rădvan, Mircea Suciu, Marius Bercea, Șerban Savu.

„Expoziţia de la MARe va da prilejul reliefării influenţei lui Picasso asupra artei româneşti, prin punerea faţă în faţă a lucrărilor lui Picasso de la muzeul nostru şi a celor semnate de artiştii români selectaţi. Ea va da posibilitatea de a vedea parcursul tehnic al operei lui Picasso, graţie lucrărilor aparţinând patrimoniului Muzeului Picasso”, a spus Cecile Debray, președintele Muzeului Picasso din Paris.

Post a Comment