TOP

Love Edition, un nou sezon expozițional organizat de Art Safari la Palatul Dacia-România

Foto: David Hockney, Sir George William Langham Christie; (Patricia) Mary (née Nicholson), Lady Christie © National Portrait Gallery, London

Art Safari va deschide în data de 30 iunie următorul sezon expozițional, Love Edition, care va cuprinde 4 expoziții. Sezonul va fi deschis până în data de 10 septembrie, și va putea fi vizitat săptămânal, de joi până duminică, între 12:00 și 21:00.

Surpriza ediției va fi inaugurarea colaborării cu National Portrait Gallery din Londra, materializată la București prin expoziția Love Stories, curator dr. Lucy Pelz. „Începând din secolul al XVI-lea și până în prezent, portretul a fost privit în strânsă legătură cu ideile de iubire și de dorință, precum și cu cea de recunoaștere a relațiilor în societate. Portretele oferă reprezentări ale dragostei și ale legăturilor de familie, sunt folosite ca modalitate de rememorare a persoanelor iubite care nu mai sunt în viață sau care sunt absente și sunt oferite adesea ca însemne ale dragostei. Astfel, iubirea și relațiile constituie vechi teme des întâlnite în tradiția portretului. Acestea vor fi explorate în Love Stories prin intermediul unei selecții de lucrări importante din colecția National Portrait Gallery, Londra” – dr. Lucy Pelz.

Thomas Gainsborough, Sarah Kirby (née Bull); (John) Joshua Kirby © National Portrait Gallery, London

Alături de colaborarea cu muzeul britanic, Art Safari va continua seria expozițiilor ce prezintă publicului larg artiști români importanți pentru istoria artei moderne românești, organizând expoziția dedicată lui Constantin Artachino, curatoriată de dr. Elena Olariu și realizată în colaborare cu Muzeul Municipiului București.
„Din punct de vedere stilistic, Artachino a debutat sub auspiciile simbolismului, preluând influențe și din zona academismului, dar și ale postimpresionismului. Întreaga sa creație a rămas însă sub semnul execuției extrem de elegante și de echilibrate, în linii și contururi clare, perfect armonizate. Picturile artistului dau adesea impresia de monocromie, în sensul în care se observă reducerea semnificativă a contrastelor cromatice la o singură culoare dominantă. Constantin Artachino a fost receptat, în istoria artei autohtone, ca un maestru al portretului, dar și al peisajului, acestea fiind și genurile pe care le-a abordat cu predilecție” – dr. Elena Olariu.

Constantin Artachino, Pe terasă

Și creația lui Ion Alin Gheorghiu, artist foarte apreciat al perioadei postmoderne, va fi explorată pe larg într-o expoziție ce reunește lucrări din colecții private și publice, inclusiv din colecția familiei artistului. Expoziția este îngrijită de Anamaria Smigelschi. „Lucrările lui Alin Gheorghiu, fie că e vorba de pictură, sculptură sau grafică, reușesc să dea diversității o subtilă coerență și coerenței un permanent nimb de noutate, de surpriză, de euforie. Fiecare imagine e o sinteză de senzualitate și disciplină, de spontaneitate autentică și „clasicism” sobru, cu discrete subterane baroce… „În fond, sunt un clasic” – a spus cândva Alin despre sine. Pe de altă parte, vorbea, uneori, despre „labirintul” pânzelor sale. Dar, aș adăuga, un labirint care livrează simultan misterul și calea…” – Andrei Pleșu, fragment din textul curatorial.

Artistul în atelier

Arta contemporană va fi reprezentată printr-un duo show antitetic: Ondine Slimovschi și Paul Marat Baraka. Nymphs and Zombies, va pune în oglindă două lumi în aparență paralele, una a culorii și speranței, iar alta a angoaselor umane, fiind curatoriată de dr. Ruth Hibbard, curator la Victoria and Albert Museum din Londra.
„În centrul călătoriilor creative oferite de ambii artiști se află dorința de a se conecta și de a comunica cu privitorii lor. Această convingere că atât crearea, cât și vizionarea artei pot fi o experiență purificatoare, care ne ajută să înțelegem și să facem față provocărilor din viața noastră, este atât de necesară în lumea complexă de astăzi” – Ruth Hibbard.

Alina Ondine Slimovschi – The space of illusion

Post a Comment