
MUST GO pentru RDW Design GO!
Între 16 și 25 mai, Bucureștiul se transformă într-un oraș al dialogului creativ, iar RDW Design GO! devine harta vie a designului în mișcare. Gândit ca un traseu descentralizat de evenimente-satelit, formatul adună în fiecare an intervenții curatoriale, expoziții, deschideri de ateliere și spații independente, într-un efort comun de a aduce designul mai aproape de viața cotidiană.
Organizat de The Institute și prezentat de Unicredit Bank, Romanian Design Week vine cu peste 140 de inițiative în tot Bucureștiul prin formatul RDW Design GO!. Această selecție din zona independentă e invitația noastră de a merge mai departe, dincolo de centrul orașului, în căutarea acelor forme de expresie care rămân cu tine și după ce ai părăsit spațiul expozițional. După ce descoperi selecția oficială din clădirea fostului restaurant Cina, Muzeul Național de Artă al României și Casa Fratelli, lasă-ți pașii să te poarte prin oraș și explorează această listă de expoziții care merită cu siguranță un „must go” pe harta ta RDW.
Această selecție de tip „MUST GO!” din cadrul RDW Design GO! propune cinci puncte de oprire esențiale pentru cei care vor să simtă festivalul dincolo de zona sa oficială – prin proiecte care experimentează, provoacă și rămân cu tine.
Recomandări de neratat din zona RDW Design GO !
Soft Inscriptions: corpuri, peisaje, vise
Soft Inscriptions este o imersiune într-un univers artistic în care memoria corporală și peisajele interioare se transformă în imagini și mate
riale ce ating pielea – nu doar la suprafață, ci și în profunzime. Lucrările artistei Codruța Cernea explorează fragilitatea umană, insomnia, relația cu maternitatea, exilul, adaptarea și nostalgia, teme care capătă o dimensiune nouă în contact cu textura fină a creațiilor Ami Amalia.
Passion. Storytelling. Power. 20 years of Lena Criveanu
Cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate, Lena Criveanu organizează un eveniment deosebit care marchează două decenii de creație, visuri și femei care s-au regăsit în haine cu sens. Invitații vor păși într-un univers vizual, o expoziție care aduce împreună piese reprezentative din colecțiile realizate de-a lungul anilor, piese de arhivă păstrate cu emoție, materiale video din prezentările de modă, precum și o selecție de apariții în presă ce au însoțit parcursul brandului.
MOME TEXTIL 2025 – Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București
În această expoziție, lucrările studenților de la MOME din Budapesta reflectă asupra designului contemporan, în care meșteșugul și dexteritatea manuală se combină cu tehnicile moderne. Proiectele de cercetare ale studenților se concentrează asupra acestei întrebări, fiecare explorând răspunsuri posibile în domeniul propriu de activitate.
E nevoie de timp să îți găsești locul – Retros Gallery
Semnată de Dragoș Sora în colaborare cu Galeria 146, expoziția este un eseu vizual despre obiecte uitate și spații care par să nu mai aparțină nimănui. Însă tocmai aici se naște un nou sens. Prin fotografie, expoziția redă demnitatea lucrurilor abandonate și vorbește despre identitate, rătăcire și regăsire într-o lume aflată mereu în tranziție.
Marius Bercea – New Tenant / Sunshine Noir – Jecza Gallery
Expoziția explorează contrastele dintre memorie și prezent, dintre familiar și straniu, într-un intens limbaj vizual cinematografic. Scenele sale, adesea inspirate de peisaje urbane sau interioare suspendate în timp, reunesc fragmente din peisajele natale ale Transilvaniei, dar și din cele ale Californiei, locuri de care artistul este profund legat.
feelings 05’25 – shapes of emotions – phenomena laboratory
O experiență senzorială și introspectivă. La phenomena laboratory, designul e înțeles ca extensie a sinelui. Obiectele devin purtătoare de afecte, reflecții și simboluri personale. Vizitatorii sunt invitați să intre într-o relație emoțională cu forma și materialul, într-un spațiu care încurajează tăcerea, atenția și simțirea.
RDW Design GO înseamnă, în esență, libertatea de a te abate de la traseul previzibil. MUST GO! nu este doar o listă de recomandări, ci o invitație la explorare urbană – către acele colțuri de oraș unde designul prinde formă altfel: mai sincer, mai intim, mai aproape de realitate.
Romanian Design Week, organizat de The Institute, este cel mai amplu festival dedicat industriilor creative din România, activând orașul prin colaborări curajoase și proiecte multidisciplinare. Prin RDW Design GO! festivalul își deschide granițele și devine experiență urbană: vie, fragmentară, surprinzătoare. Iar aceste instalații, evenimente și intervenții sunt semne clare că designul trăiește peste tot – nu doar în săli de expoziție, ci și în stradă, în bistro, în curți, în ateliere – în orașul care devine festival.
Program & acces
Festivalul poate fi explorat în fiecare zi prin cele peste 140 de evenimente răspândite în tot orașul și în cele 3 spații cheie ale acestei ediții: clădirea fostului restaurant Cina (Benjamin Franklin 10), parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României și Casa Fratelii, situată pe Strada Episcopiei, 9.
Accesul la festival diferă în funcție de spațiul expozițional. Pentru expozițiile din fosta clădire Cina, biletele sunt disponibile online la https://bilete.romaniandesignweek.ro, cu o reducere de 50% pentru participanții care achită cu un card Mastercard emis de UniCredit Bank. Studenții beneficiază de 50% reducere pentru biletele achiziționate la fața locului, în baza carnetului de student vizat, iar elevii, pensionarii și persoanele cu dizabilități au acces gratuit. Facilitățile pentru elevi și studenți sunt oferite cu sprijinul partenerului principal al festivalului, UniCredit Bank.
Accesul în spațiul de la Casa Fratelli este liber, fără bilet, în limita locurilor disponibile. Pentru Muzeul Național de Artă al României (MNAR), accesul se face pe baza biletului de vizitare al muzeului, care se achiziționează exclusiv de la fața locului. Acesta este un bilet diferit de cel folosit pentru accesul în spațiul de la Cina.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial: https://program.romaniandesignweek.ro/ în aplicația RDW (App Store și Google Play), pe Facebook și Instagram.
Un proiect colectiv, susținut de o comunitate extinsă
Atât organizațiile participante la festival, cât și partenerii Romanian Design Week, reflectă filozofia colaborativă a festivalului, contribuind împreună la construirea unei ediții care sprijină creativitatea locală și dialogul internațional – de la partenerul principal UniCredit Bank, la susținerea oferită de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului București prin ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Cultural Român, Primăria Sectorului 1, și până la implicarea activă a unor branduri din mediul privat, precum IQOS, Rompetrol, Mega Mall, Promenada, NEPI Rockcastle, Rețeaua de Sănătate Regina Maria, Pepsi, Purcari, Kozel, Raffaello și 5 to go.
Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.
Romanian Design Week este parte din rețeaua internațională World Design Weeks.
Romanian Design Week este un proiect The Institute.
Prezentat de: UniCredit Bank
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București prin ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului București
Partener cultural: Institutul Cultural Român
Parteneri: IQOS, Rompetrol, Mega Mall, Promenada, NEPI Rockcastle, Rețeaua de Sănătate Regina Maria, Pepsi, Purcari, Kozel, Raffaello
Susținut de: Primăria Sectorului 1
Parteneri expoziționali: Ordinul Arhitecților din România- Filiala Teritorială București, Anuala de Arhitectură Bucuresti, Faber, Beta – Bienala de arhitectură din Timișoara, Asociația Artiștilor Lutieri din România, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, Local Design Circle, Transylvanian Design Week, Ordinul Arhitecților din România Filiala Brașov-Covasna-Harghita, Human ± Nature Co-lab, Baza. Deschidem Orașul, Studio An An, Ambasada Regală a Danemarcei, Ambasada Spaniei la București, Instituto Cervantes București, Institutul Francez din România, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Suediei, Oficiul Național de Turism al Austriei, Centrul Ceh București, Ambasada Italiei, Institutul Italian de Cultură, Italian Trade Agency, ARTCOR, Project1, Intro & Vitra, Retros Gallery, Fratelli XX, Muzeul Național de Artă
Parteneri media strategici: PRO TV, Kiss FM, Euromedia, YOOH
Parteneri media: Radio România Cultural, Igloo, Haute Culture, Revista BIZ, Revista Zeppelin, Molecule F, Designist, Modernism, feeder.ro, munteanurecomandă.ro, Propagarta, Revista Atelierul, IQads, RADOR, Agerpres, Zile și Nopți, Spotmedia, PRwave, Glamour, The Woman, Happening, Arthood, Metropolis, ALIST Magazine, Dreamingof.net, Les Dedans, RIDA Magazine
Partener comunicare: 5 to go
Echipa de creație: Claudia Draghia, Sebastian Pren
Campanie advertising: Gavrilă & Asociații
Design expozițional CINA: Atilla Kim Architects
Parteneri digitali: Land of Web
Partener de ticketing: Entertix
Partener monitorizare: MediaTrust
Despre The Institute
The Institute își proune să contribuie la procesul de modernizare a României prin promovarea industriilor culturale și creative, precum și a societatii civile. Cu o experiență de peste 25 de ani, The Institute a construit o comunitate formată din antreprenori, profesioniști și publicul pasionat de industriile creative din România. Prin toate inițiativele sale, sprijină interesele comunității creative în relația cu instituțiile statului și cu organizații internaționale, contribuind la dezvoltarea unei infrastructuri solide pentru antreprenoriatul creativ atât la nivel național, cât și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA Show, al Galei Societății Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro și inițiator al ASAP România.
Despre UniCredit Bank
UniCredit Bank este parte a UniCredit, bancă comercială paneuropeană simplă și de succes, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate și de Investiții, oferind bazei sale de clienți o rețea unică vest, central- și est-europeană. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management și UniCredit Services.