TOP

„Anatomy of a Tragedy”, duo show Ada Muntean și Mathias Bar la X FLUX Studio

Anatomy of a Tragedy reprezintă un proiect work in progress realizat în 2022 pornind de la schimbările sociale majore survenite la nivel global şi regional în ultimii doi ani şi devine o continuare a expoziţiei Anatomy of a Knock-Out expusă la X Flux Studio în 2021 de Noaptea Albă a Galeriilor.

Anatomy of a Tragedy nu doreşte a înfăţişa într-un sens previzibil şi descriptiv pandemia Covid 19 sau războiul din Ucraina, ci reprezintă un demers intim realizat într-un spaţiu privat pornind de la conceptul de tragedie, dezastru, eveniment catastrofal.

TRAGEDÍE s. f. 1. specie a genului dramatic a cărei acţiune prezintă personaje în luptă cu viaţa şi cu pasiunile omeneşti, având un deznodământ fatal, care stârneşte sentimente de milă şi durere. 2. întâmplare zguduitoare; catastrofă. ♢ (fig.) zbucium, suferinţă. (< fr. tragédie, lat. tragoedia, it. tragedia)
Filozoful grec Aristotel dezvăluie în Poetica  faptul că tragedia are ca o consecinţă catharsis-ul (purificarea) de milă și frică a publicului datorită sentimentelor și suferințelor personajelor din opera dramatică. Nu toate operele care sunt subsumate categoriei tragice au ca rezultat acest tip de final cathartic, chiar unele dintre ele au deznodământ neutru sau care tinde spre fericit. În final, ce anume constituie o „tragedie” devine o întrebare pertinentă.

Anatomy of a Tragedy nu are ca miză să răspundă în mod necesar sau să analizeze într-un mod descriptiv conceptul de tragedie, ci, pornind de la ideea de eveniment catastrofal, încheagă un fir roşu cu anumite puncte focale care pot fi uşor recunoscute din realitatea actuală vizibilă tuturor.

Astfel, fiecare artist îşi alege câte o încăpere din X Flux Studio pentru a crea un context de percepţie şi reflecţie personal aflat în strânsă conexiune cu conceptul de tragedie, pornind de la manifestările sale din prezent.

 

 

Post a Comment