TOP

Expoziția Silviei Trăistaru de la Etaj

“Desene tandre despre Dragoste și Viață” este titlul unui set de lucrări bazate pe text – cuvinte / propoziții, modelate cu texturi și hașuri în tehnica creion și marker pe hârtie, ce prezintă practici și abordări recente ale Silviei Trăistaru (2021 – ongoing). Desenele explorează zone ale subconștientului și analizează situații de viață într-o manieră proprie, terapeutică (ca și modalitate se apropie instinctiv de metoda innerwise), folosindu-se de complexitatea și influența consecințelor specifice amintirilor dar și a memoriei transgenerationale. Proiectul vorbește cu tandrețe despre o chestiune a minții, dar și a inimii.

O parte din lucrările “Desenelor tandre” au fost expuse la finalul lunii mai a.c., în atelierul artistei din cadrul Atelierelor Malmaison, în weekendul “Open doors II”, un program bianual de vizitare a atelierelor, galeriilor și spațiilor de proiect al comunității Malmaison. Pentru deschiderea spațiului-atelier L I G H T din Stuttgart din 19 iunie 2022, Silvia a creat un nou corpus de lucrări care a întregit seria “Desenelor tandre despre Dragoste si Viata”. Expoziția se poate vizita până pe 22 august. “Gândurile mele devin vizibile prin Cuvinte. Cuvintele dezvăluie totul despre Dragoste. Fiecare gând are o emisie electromagnetică și fiecare sentiment / emoție este energie.” Silvia Trăistaru

Silvia (n. 1979) trăiește și lucrează în București ca artist și restaurator independent. În 2002, după ce a absolvit Universitatea Națională de Arte București, a pus bazele unui atelier în care îmbină propriile proiecte de pictură, desen, fotografie, video și sculptură, dar și proiecte de conservare de artă. A restaurat lucrări din patrimoniul național și internațional, din secolele XVI-XIX, diferite școli de pictură – italiană, olandeză etc. și din zone diferite din România. În ultimii ani, s-a concentrat în mod special pe restaurare de artă modernă și contemporană, având în portofoliu artiști români importanți: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Paul Neagu. În 2010 a fost distinsă cu premiul special Arte Laguna, Veneția, Italia și finalistă pentru cea de-a 26-a ediție a competiției The Artist Magazine.

„Proces nescris”, parte a IEEB7 – Istorii Fabricate. Adevăr și ficțiune în istoria recentă, curator Olivia Nițis, Institutul de Istoria Artei, București; „Ultima convenție a comuniștilor”, Atelier 35, București și „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, sunt cele mai importante expoziții personale ale artistei. Printre expozițiile de grup la care a participat enumerăm: „Behind The Times”, Solo Show / Alyssa Davis Gallery, New York; CAR. – Contemporary Art Ruhr, Essen, Germania; Join The Dots / Connect The Distances, Trieste, Italia; Doina, Anexa MNAC, București; Body World II, Victoria Art Center, București; Noul figurativ, Victoria Art Center, București; Nord Art – Kunst în der Carlshutte, Germania; Mobilehome, Lagar das Portas do Ceu, Loule, Portugalia/ Nuno Faria. Silvia este interesată în mod special de observarea directă a naturii și de comunicarea interspecii.

E T A J este un artist-run space,  o inițiativă independentă și auto-susținută, un catalizator ce vizează eficiența obiectului artistic contemporan în contextul local. Organizează evenimente colective, solo show-uri, artist talks, workshop-uri sau performance-uri printr-o serie de expoziţii “one night show” unde fiecărui artist i se oferă libertate totală, proiectul devenind un artist run space cu un format curatorial experimental.  Mai mulți artiști s-au grupat în ideea de a forma o celulă culturală, in demersul lor, dar și în relația dintre ei nu există un pattern convențional. Fie că e vorba de o expoziție de grup, expoziție personală sau de alte evenimente inițiate de această galerie, principiile practicii artistice și un simț al autenticului sunt cele care orientează acțiunile colective demarate la E T A J.

 

 

Post a Comment