TOP

Despre noua expoziție de la MNAR: Dissonance – Platform Germany #3

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” a vernisat în data de 9 noiembrie expoziția de artă contemporană Dissonance – Platform Germany #3.

Curatoriată de Christoph Tannert, care este și inițiatorul proiectului, și realizată cu sprijinul Künstlerhaus Bethanien Berlin, expoziția este un eveniment interesant pentru iubitorii de artă contemporană din București pentru că prezintă lucrări realizate de 43 de artiști care locuiesc în Germania, dar se trag din diferite colțuri ale lumii. De altfel, conceptul curatorial al expoziției explorează diversitatea mijloacelor de exprimare ale picturii în zilele noastre, atât în ceea ce privește dimensiunea plastică, stilistică, cât și pe cea a construcției conținutului intelectual.

Punctul de plecare a fost publicația Dissonance – Platform Germany, autori Christoph Tannert și Mark Gisbourne (DVC, Berlin, 2022), ce oferă o privire de ansamblu asupra diferitelor abordări și strategii artistice, cu precădere picturale, apărute în Germania în ultimele trei decenii. Cercetând scena artei contemporane germane, cei doi autori ai studiului au descoperit o pluralitate extremă de formulări și teme în domeniul picturii, caracterizat astăzi de eterogenitate și afirmarea sinelui și a identității, de dezvoltarea unui discurs pictural complex în care coexistă figurativul, abstracționismul, cultura populară, social-media, fotografia și tehnici ce vin din publicitate – fragment din textul de prezentare al expoziției.

Dintre cei 43 de artiști selectați, 3 sunt români: Nicolae Comănescu, care trăiește și lucrează în București, Sebastian Hosu și Hortensia Mi Kafchin, care trăiesc și lucrează în Germania, la Leipzig și Berlin.

Nicolae Comănescu a povestit într-o scurtă declarație despre cele două lucrări din seria Scrap Metal Kaboom Orchestra care au fost selectate de către curator pentru expoziție, dar și despre posibile proiecte viitoare.

,,Pe curator, pe Christoph Tannert, l-am cunoscut în România, în atelierul meu, când mi-a făcut o vizită în contextului proiectului-instalație Looking at The Big Picture from the Inside, debutat în februarie 2024. A vrut apoi să aleagă din lucrările mele pentru acest proiect, Dissonance. A selectat cele două din seria Scrap Metal Kaboom Orchestra pentru că se potrivesc cu direcțiile cercetării lui. Îl preocupă moartea industriilor, pe care o observă în Germania și care a devenit un subiect abordat intens de artiștii de acolo. I s-a părut interesant cum a întâlnit subiectul la un artist român.”

Întrebat referitor la planurile viitoare cu noua serie de lucrări, pe care a debutat-o la SAC în august 2023 și pe care a extins-o și în timpul șederii la Berlin din primăvara aceasta, Comănescu a răspuns: ,,Planuri există cu siguranță și cu noua serie la care încă lucrez. Ea extinde granițele mediului picturii, o putem numi un fel de expanding painting, dar se întinde și în zona de textil și de scenografie. 

În expunere unt incluse lucrări ale artiștilor: Aline Alagem / Emmanuel Bornstein / Söntke Campen / Nicolae Comănescu / Ivana de Vivanco / Annedore Dietze / Zohar Fraiman / Rao Fu / Falk Gernegroß / Oska Gutheil / Simone Haack / Roey Victoria Heifetz / Julius Hofmann / Franziska Holstein / Sebastian Hosu / Małgosia Jankowska / Hortensia Mi Kafchin / Aneta Kajzer / Kanta Kimura / Pia Krajewski / Clemens Krauss / Tegene Kunbi / Jeewi Lee / Inna Levinson / Katsuhiko Matsubara / Monika Michalko / Kazuki Nakahara / Irina Ojovan / Justine Otto / Grit Richter / Tanja Rochelmeyer / Dennis Rudolph / René Schoemakers / Sebastian Schrader / Gustav Sonntag / Aiko Tezuka / Ulrike Theusner / Christian Thoelke / Clemens Tremmel / Angelika J. Trojnarski / Ruprecht von Kaufmann / Paul Wesenberg / Sahar Zukerman.

Puteți vizita expoziția până în data de 23 februarie 2025, de miercuri până dumincă, între 10:00 și 18:00.

Post a Comment