Expoziție de artă erotică japoneză
Új Kriterion Galéria
Ecstasy aduce în fața publicului, într-un demers nemaiîntâlnit în spațiul nostru cultural, gravura erotică japoneză (shunga) alături de creațiile unor artiști contemporani, care explorează tema erosului și a sexualității.
Termenul de shunga (lit. imagini de primăvară) face referire, într-un mod aluziv, la o formă de artă cu conținut erotic, fiind asociat, în mod special, cu xilogravura cu acest subiect, produsă în Japonia în perioadele Edo (1603-1868) și Meiji (1868-1912).
Conținutul sexual explicit al gravurii shunga, care pentru un occidental, aflat sub influența moralei creștine, ar fi fost un subiect tabu, respingător, de care oamenii trebuiau să se simtă rușinați, era privit de către japonezi într-un mod complet diferit. Pentru ei sexul însemna o activitate plăcută, firească, importantă pentru sănătatea mentală și fizică. Shunga a promovat în rândul societății nipone o atitudine liberală referitoare la sexualitate. Gravurile de acest fel nu au avut însă doar rolul de a stârni apetitul sexual ci și pe acela de a transmite mesaje mai complexe, care explorau un mare areal al emoțiilor și trăirilor umane. Compozițiile conțin o multitudine de simboluri încifrate, parte a unui vocabular vizual cunoscut în epocă. Stampele s-au adresat deopotrivă atât bărbaților cât și femeilor care se delectau cu ele în intimitatea căminului conjugal.
În cadrul expoziției pot fi vizionate gravuri erotice din perioada Meiji, realizate în tehnica tradițională a xilogravurii sau în cea a litografiei. O parte dintre ele sunt atribuite unora dintre cei mai importanți artiști de la acea vreme, precum Tomioka Eisen (1864-1905), Takeuchi Keishū (1861-1942), Migita Toshihide (1862-1925), Mizuno Toshikata (1866-1908), Terasaki Kōgyō (1866-1919) sau Ikeda Terukata (1883-1921).
Gravura shunga a generat o nouă viziune asupra reprezentării erotismului și a sexualității în artă. Acest aspect este reflectat cu prisosință și în lucrările unor artiști contemporani, precum cele alor Alexandru Rădvan, Botond Részegh și Laurian Popa, prezentate în expoziție alături de stampele shunga.