„Euphoric Alienation”, expoziția Atoma de la Kulterra Gallery
”Alienare înseamnă înstrăinare, nebunie, neputința individului față de societate și față de el însuși, depersonalizarea sa în organizațiile mari și birocratice, iar euforic ține de euforie, care se referă la euforie, care provoacă euforia, o stare care se manifestă printr-o senzație de bună dispoziție exagerată, de optimism nemotivat și care apare în unele boli nervoase sau este provocată de unele substanțe narcotice; prin extensie, înseamnă beatitudine, beție sau extaz.
ATOMA coboară de pe calcan în sala de expoziție cu un solo show ambițios, artivist, imersiv, cu mesaj și cu o bogăție de informație, surse și sensuri, pe care o organizează într-un triptic, în încercarea de domina și organiza haosul exterior, și de a-l îmblânzi sub forma unei povești cu mesaj de avertisment, care rămâne totuși a fi decriptat și înțeles de public, la fața locului. Temele sunt cele de care ea este deja interesată de o vreme și pe care le cercetează și explorează vizual: ce consumăm în asaltul informațional și cum ne schimba asta.
Euphoric Alienation nu este o concluzie – înstrăinarea euforică are ceva oximoronic, contradictoriu – ci este mai degrabă o constatare a unei stări actuale de fapt, probabil deja clasate, dar redate de artist și astfel puse iarăși în discuție în societate. În expozițiunea poveștii propuse de ATOMA un meniu de obiecte mundane concrete sau simbolice este servit cu fast și etichetă: pe toate le-am văzut, le știm, le luăm ca atare, fără să ne punem prea multe întrebări despre cine ni le servește, de ce și ce înseamnă asta.
Nu doar că verbul a servi își denaturează sensul, dar artista ne forțează să ne întrebăm cine controlează acest narativ și care sunt consecințele lucrurilor și ideilor pe care le preluăm pe nemestecate, din lipsa timpului, fără efort, din comoditate, de conveniență sau din cauză de dependență.
Desfășurarea acțiunii ne arată cine sunt invitații la acest banchet, un altfel de război al generațiilor se zugrăvește în portretele exagerate ale vârstnicilor augmentați estetic în efortul lor de alunga moartea și urâtul, chiar cu riscul adesea neperceput de a cădea în ridicol și ale tinerilor robotizați, digitalizați, programați – două modalități diferite de conformare la normă cu ignorarea unor consecințe atât de evidente privitorului.
În fine, în loc de un posibil deznodământ artista convoacă o prezență fizică posibilă, care se materializează sub forma unor buze supradimensionate și ele, în spatele cărora se află digitalizarea, ca o metonimie pentru social media și societatea de consum, dimpreună cu toate neajunsurile pe care le presupun ele, inclusiv lipsa de responsabilitate, superficialitatea, derapajele care ne transformă și ne aduc în acest punct. Și pentru că artistei nu-i plac concluziile, acestea aparțin privitorului, care rămâne să înțeleagă ce dorește sau ce poate din propriile alegeri pe care le face și să trăiască cu consecințele, să judece sau nu, să schimbe sau sau să meargă mai departe.” TEXT CURATORIAL de Daniel KOZAK
Arta creată de ATOMA abordează și critică frontal impactul pe care tehnologia și (social/mass)-media îl au asupra societății și asupra fiecărui individ în parte. Acestea s-au grefat în ADN-ul societății, contaminând și determinând mutații care pot fi ireversibile. Impactul media și al social-media riscă să deturneze și să subordoneze relațiile sociale, falsificând realitatea, (social/mass)-media infiltrându-se între individ și context, erijându-se abuziv în postura de mediator ”necesar”, dar, în fapt, deseori manipulator.
Consumerismul, izolarea determinată de comunicarea tot mai mult virtuală, refugierea în video-game-uri, dependența de ”suplimente alimentare” și de smartphone sunt tot atâtea subiecte pe care ATOMA le abordează fără compromis, prin lucrări murale, pictură în ulei, fotografie și instalație, deconspirând natura lor în esență subversivă și invazivă. Artista recuperează un tip de estetică și de clișee clasice, canonice, pe care grefează elementele-simbol ale tehnologiei și ale mediei contemporane.
ATOMA a studiat pictura la Facultatea de Arte din București (profesor Marcel Bunea) și arta murală în cadrul Facultății de Arte Decorative din București (profesor Lisandru Neamțu).
ATOMA a avut 7 expoziții personale, la București și a participat la 20 de expoziții de grup (București, Timișoara, Constanța și Brașov). Muralele ei pot fi văzute în București, Târgu Jiu, Bacău, Sibiu, Satu Mare Galați și Petroșani.
ATOMA a avut 7 expoziții personale, la București și a participat la 20 de expoziții de grup (București, Timișoara, Constanța și Brașov). Muralele ei pot fi văzute în București, Târgu Jiu, Bacău, Sibiu, Satu Mare Galați și Petroșani.