TOP

Artă și natură la Domeniul Ghica de la Ghergani

Domeniul Ghica de la Ghergani

Asociația D3M, în parteneriat cu Asociația Domeniul Ghica Ghergani, a organizat în zilele de 4, 5 și 6 iunie 2021 o celebrare a artei contemporane sub titlul Exploring | art and nature // Explorări | artă și natură.
Evenimentul a avut loc în incinta Domeniului Ghica de la Ghergani și se subscrie circuitului european Rendez-vous aux Jardins 2021, un proiect inițiat de Ministerul Culturii al Franței, prin care grădini și parcuri publice sau private caută concomitent să adune oameni laolaltă și să-i invite la dialog și cunoaștere. Domeniul Ghica va figura în acest circuit în premieră cu o expoziție de artă vizuală a mai multor artiști români tineri.
EXPLORING | ART and NATURE // EXPLORĂRI | ARTĂ și NATURĂ
„Patrimoniul domeniilor istorice de pe teritoriul României intră din ce în ce mai mult în circuitul cultural național și internațional. Funcțiunea acestor proprietăți care altădată serveau drept reședințe pentru familiile românești, se îndreaptă acum către nevoile publicului larg, către oamenii acestei țări de la sat și oraș.
Asociația „Domeniul Ghica Ghergani”, cu viziune pentru acest loc și cu o responsabilitate pe măsură față de cultura românească, invită E T A J artist-run space și Asociația D3M să organizeze un eveniment de artă vizuală cu ocazia zilelor „Rendez-vous aux jardins”- un proiect francez care cheamă comunități și oameni să descopere într-o manieră estetică parcurile și grădinile publice sau private din diferite țări europene.
Exploring | art and nature // Explorări | artă și natură este titlul dat acestei intervenții artistice de tip land-art sau inserție de artă în natura vegetală a Domeniului Ghica situat în Ghergani.
Cu această ocazie creația artistică întâlnește monumentul arhitectural, natura vegetală din jurul acestuia și oamenii. Contrastul și dialogul dintre natural și artificial este întodeauna fascinant. Intervenția omului în natură și invers, intervenția cronologică a naturii asupra artefactului, generează o energie, un impuls creativ pe care trebuie să ni le asumăm și să le cultivăm prudent.
Prudența în acțiunile noastre și grija pentru calitatea moștenirii pe care o lăsăm posterității sunt astăzi preocupări centrale.
Intervențiile noastre în natură și în viața cotidiană se doresc a fi mai calculate ca oricând. Responsabilitatea este elementul cheie spre un viitor mai bun. Creația naturală ne oferă toate elementele necesare pentru ca noi înșine să fim creativi, dar utilizarea nesăbuită a resurselor naturale poate fi însă nocivă pentru om și deopotrivă pentru natură. Credem că arta poate avea un rol imens în acest demers de responsabilizare față de moștenirea istorică dar și față de natură.
Parcurile din orașe, spațiile verzi, grădinile din jurul caselor sunt toate un elogiu adus naturii. Viața nu poate fi sărbătorită mai frumos decât în inima naturii fie ea și atinsă, modelată de mâna și gândul omului.
Sărbătorim acum arborele, simbol străvechi al vieții și al lumii. Îl creștem cum putem noi mai bine, dar oricât de mult am încerca să controlăm formele lui vegetative, hazardul e mereu prezent în tot procesul. Oricât am încerca să-i dirijăm ramurile în așa fel încât să urmărească un anumit traseu spațial, ele vor fi întotdeauna mânate în direcții de neprevăzut și incontrolabile de noi. Hazardul, dirijat de tipare originare ne provoacă să reinvățăm, să recreăm și să recontextualizăm situații și forme știute.
Procesele vegetative ale culturii noastre au nevoie de efervescența și diversitatea nutrienților pe care numai oamenii, toți laolaltă, le-o pot reda.
Invităm pe toți să veniți să descoperiți peisajul botanic de pe Domeniul Ghica populat de creația și intervenția mai multor artiști vizuali români.”  Dumitru Gurjii

Post a Comment