TOP

Expoziția Apparatus 22 de la Suprainfinit Gallery

Of Pleasure: The Learnings and Strange Fortunes of Atletica Ideal

Expoziția personală a colectivului artistic Apparatus 22 este o propunere cu adevărat îndrăzneață de a face un pas major în viitor ~ necunoscut ~ utopie pentru a aduce în conversație gânduri neașteptate despre relația tehnologie – om  și pentru a putea imagina iubirea, dorința și plăcerea din perspective non-umane.

O serie de instalații obiect și narative dezvăluie peripețiile unui personaj hibrid AI (numit Atletica Ideal) ce activează între realitatea noastră și universul utopic SUPRAINFINIT, imaginat și crescut de Apparatus 22 pas cu pas de-a lungul ultimilor 7 ani.

Câteva elemente importante din practica Apparatus 22 ajută la cristalizarea expoziției: experimentele de durată ale colectivului de a transforma cercetarea artistică despre viitor ~ necunoscut ~ utopie în narațiuni complexe, lucrul cu pielea în forme sculpturale magice ~, viscerale ~ kink, intensitatea hiperbolică și sensibilitatea queer imprimate unor perspective ce ar putea fi incluse și în sfera SF-ului.

Instalația site-specific The Owls Are Not What They Seem – o cortină plasată neașteptat în centrul galeriei – structurează spațiul în trei alveole principale. Considerând istoria cortinei ca mecanism de acoperire și descoperire, Apparatus 22 deturnează categoria și o transformă într-un obiect de sine stătător. În mijlocul realului aceasta devine o membrană între văzut și nevăzut, un portal al imaginației către alt tărâm.

Pe lângă gestul metaforic de acoperire/ascundere și descoperire a unui spațiu utopic, SUPRAINFINIT, numeroasele benzi magnetice VHS din cortină sunt semne ale unui timp nonlinear și a unui fir narativ în continuă schimbare, cu infinite puncte de intrare și ieșire.

Îmbibate cu nostalgia unei ere trecute, când reprezentarea imaginilor era încă integrată într-un suport fizic, benzile VHS învechite și inutile – arhive (ex)domestice ale utopiilor cinematografice – devin în această lucrare o proteză în procesul de imaginare a unui nou univers.

Întreaga expoziție are ca punct de plecare “About the curious digressions of Atletica Ideal. A report” – o emisiune scrisă și înregistrată în 2017, ca parte din instalația THE CONTINUUM BROADCAST* (2015 – ongoing), pentru a explora încercările extenuante ale personajului Atletica Ideal de a înțelege IUBIREA, acest concept uman abstract pe care nu îl poate simți.

Apparatus 22 este un colectiv transdisciplinar de artă, inițiat în ianuarie 2011, în București, de membrii actuali – Erika Olea, Maria Farcaș, Dragoș Olea – împreună cu Ioana Nemeș (1979 – 2011). Din 2015, colectivul activează între București, Bruxelles și SUPRAINFINIT, universul utopic imaginat de ei.

Apparatus 22 se consideră un colectiv de visători, cercetători, activiști poetici și futurologi interesați de explorarea relațiilor complexe dintre economie, politică, studii de gen, religie, mișcări sociale și sistemul modei, cu scopul de a provoca teme de reflecție asupra societății contemporane. Lucrările Apparatus 22 au fost prezentate în numeroase expoziții în instituții si organizații precum: La Biennale di Venezia 2013, MUMOK, Viena (AT), BOZAR, Bruxelles (BE), Museion, Bolzano (IT), Kunsthalle Wien (AT), Muzeul de artă Contemporană (MNAC), București (RO), La Triennale di Milano (IT), Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles (BE), Akademie Schloss Solitude, Stuttgart (DE), TRAFO, Gallery, Budapesta (HU), Futura, Praga (CZ), Ujazdowski Castle – CCA, Varșovia (PL), Survival Kit festival, LCCA Riga (LV), Autostrada Bienniale Prizren (XK);  performanțe la MAK, Viena (AT), Steirischer Herbst, Graz (AT), Kunsthal Gent (BE), SMAK Gent, (BE).

 

Post a Comment