TOP

Expoziția artistei Eszter Ágnes Szabó de la Uj Kriterion

„În exercițiul ei creator, artista Eszter Ágnes Szabó se mișcă între diferite spații în care se îmbracă în hainele unor personaje și avatare diferite. Cea mai interioară zonă este cea a spațiului mental, a spațiului gânditor al artistului, aici se nasc viziunile, ideile, proiectele ei. Următorul este spațiul privat, cel de acasă. Unul dintre principalele roluri ale lui EASZ este casnica care face niște munci care se pot include în noțiunea muncii invizibile – de la creșterea copiilor la cele din bucătărie și la celelalte pe care o femeie „trebuie să le facă” – munci, adică, care par independente unele de altele și pentru care nu primește remunerație, dar care sunt inerente pentru recrearea și susținerea vieții de zi cu zi. Mereu gătește și coace într-un ritm de adevărată Superwoman: fie chiar ca o casnică, ca mamă și soție hainele pe care familia le folosește zi de zi, fie, definindu-se pe ea însăși ca pe o artistă casnică, fie cusături, plase de cumpărături, șorturi și cârpe de bucătării. Câteodată face aceste exerciții familiare într-un spațiu public – poate fi vorba chiar de piața de la Tapolța unde a recreat niște haine numite desuete sau despre străzile budapestane unde a cules rodul pomilor din piețe sau despre diferitele spații de expoziții unde a conservat fructele acestea și le-a conferit valoare de schimb.

EASZ se mișcă dezghețat printre aceste zone, câteodată o vedem în halat de casă, câteodată în niște haine care țin de Comandoul casnicelor și ascunzându-se în spatele persoanei de supereroină. De fapt, halatul de casă și overalul nici nu sunt atât de departe una de alta, ambele sunt îmbrăcăminte de apărare, doar că în timp ce primul ne apără de praful și de alte poluări din casă, al doilea ne apără de șocurile externe. Ambele sunt învelișuri, un fel de piele care atenuează tensiunile dintre corpul uman și mediul înconjurător.

Mediumul lui EASZ care se bucură de cea mai mare popularitate este cusătura, un obiect tot atât de funcțional ca cele pe care le-am enumerat care ocrotește zidul proaspăt văruit să nu se murdărească. În general, cusătura este un fel de decorație, ca o tablă de informații a gospodăriei pe care sunt desenate scene de viață ce prezintă sistemul ierarhic și rolurile sexuale care domină în casa respectivă și sunt determinate de stăpânul casei. Uitându-ne la versiunile speficife ale lui EASZ parcă am fi în fața reversurilor cusăturilor tradiționale,  de pildă atunci când privim scena aceea hazlie, ironică și profund personală desenată cu ajutorul firurilor în care bunica ei se întâlnește cu David Bowie. Fie că brodează, că conservă, că face montajul unui video sau că frământă coca unei pâini, EASZ este un artist intermedia de o virtuozitate aparte a cărui idei fulgeră printre diferitele registre, teme și medii culturale. Cu atitudinea asta emoționantă inspiră mediul ei înconjurător la posibilitatea liftingului dintre nivelele micro și macro, la găsirea paralelelor, la punerea sub semnul întrebării a regulilor, la analiza tradițiilor și la regândirea lor.”

 

 

BÜRO imaginaire (Emese Mucsi & Judit Szalipszki)

Post a Comment