TOP

Expoziția „Bienala Jurnal de virus | Tulpini criptice” de la Atelierele Malmaison

Timp de o lună, începând din data de 29 iunie, Diptych Art Space și Atelier Silvia Trăistaru: Camera 30 | Atelierele Malmaison găzduiesc Bienala Jurnal de virus | Tulpini criptice – un eveniment expozițional care își propune să exploreze recentele mutații și conexiuni care s-au produs în societate, ca urmare a declanșării crizei sanitare și, în același timp, să faciliteze dialogul între artiști, teoreticieni, curatori și public.
„Jurnal de virus” este un experiment internațional care s-a desfășurat în primele săptămâni ale lockdownului din anul 2020 și poate fi considerat un răspuns al artiștilor implicați la restricțiile impuse de criza sanitară.
Inițial, artistul român Dan Perjovschi urma să susțină o expoziție personală la galeria White Cuib din Cluj-Napoca. Deoarece, din cauza limitărilor pandemice, expoziția nu a putut avea loc fizic, rețelele online ale Galeriei White Cuib au prezentat, timp de nouă săptămâni, o gamă largă de interpretări vizuale. La proiect au contribuit artiști din România, Germania, Spania, SUA, Marea Britanie, Austria, Italia, Portugalia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Uruguay, Indonezia, Columbia, Franța, Malaezia, China, Japonia, Polonia, Republica Moldova, Ungaria și Muntenegru.
După încheierea restricțiilor determinate de pandemie, proiectul a fost expus în Madrid, Satu Mare, New York, Iași, Brașov, Târgu Mureș, Timișoara, Heraklion, Braunschweig, Reșița, Viena, Piatra Neamț, Köln și Nürnberg. Deși nucleul inițial al grupării a rămas constant, au existat mai multe formule de colaborare cu diverși alți artiști și curatori.
Aceste repetate expuneri au determinat mutații ale proiectului. Din dorința de a transforma prima ediție a Bienalei Jurnal de virus într-un spațiu al dialogului despre noile paradigme socio-culturale impuse de perioada pandemică și post-pandemică, cele patru curatoare implicate, Alina Andrei, Magdalena Pelmuș, Luciana Tămaș și Silvia Trăistaru, au invitat noi artiști să prezinte lucrări potrivite actualului context – radical diferit de acela al restricțiilor din perioada lockdownului. Aceste contribuții completează vechea formulă în care a fost prezentat până acum „Jurnalul de virus”.
Fiind un experiment internațional, cu nume reprezentative ale scenei de artă, curatoarele consideră proiectul valoros pentru întreaga comunitate, deoarece readuce în memoria colectivă un episod al istoriei recente, care a determinat o altfel de poziționare în fața provocărilor sanitare și a creat condițiile izbucnirii războiului din Ucraina.

Post a Comment