TOP

Expoziția de fotografie a Yuliei Prokopenko de la Poterașu Gallery Malmaison

„Camera E12 prezintă prima expoziție a fotografiilor realizate de Yulia Prokopenko, o selecție curatorială dintr-un univers artistic puternic interiorizat ce caută conexiunile sensibile cu ceilalți.
Pentru Yulia Prokopenko fotografia este un mediu de traducere și de înțelegere ale unei noi realități înconjurătoare, odată cu mutarea sa definitivă în 2009, din Rusia în România, în 2009. Autodidactă, dar inspirată de pasiunea pentru fotografie a tatălui ei, Yulia experimentează cu timpii de expunere, perspective instantanee, imagini surprinse în călătoriile sale și la vernisajele de artă bucureștene.
De la sosirea sa în România, aparatul de fotografiat rămâne mereu cu ea. O parte din apartamentul său se transformă în arhivă fotografică, laborator foto pentru a hrăni un instinct de a documenta, de a anticipa lumea din jurul său, de a analiza poetica unei lumi privite prin lentila aparatului de fotografiat. În timp, preferințele artistei s-au îndreptat preponderent spre fotografia pe film, al cărui proces de developare în darkroom descrie o apropiere aparte față de imagine, pe care, asemenea altor artiști preocupați de materialitatea imaginii, artista o aseamănă cu ideea de sculptură.
În spațiul expozițional, vizitatorii pot vedea o selecție a explorărilor sale fotografice, din serii variate realizate de-a lungul anilor în România, prin diferite medii, de la fotografia directă, până la printuri deopotrivă digitale și analogice.
Imaginile descriu un peisaj divers al perspectivelor urbane și rurale văzute prin ochii Yuliei Prokopenco, într-o abordare ce amintește de fotografia lui Sabine Weiss sau mai departe, de cea a lui Vivian Maier, artiste descoperite relativ târziu de publicul larg. În expoziția Dress Rehearsal realitatea citadină se extinde în teme ce țin de o lume interioară atent studiată și reimaginată în peisajul natural sau în spațiul atelierului său, unde imaginea fotografică se transformă în studiu, experiment, chestionare a liniilor difuze ale sinelui privit prin camera de fotografiat.” SURSA: Anca Poterașu Gallery

Post a Comment