TOP

Expoziția Jean-Paul Riopelle de la MARe

„La 100 de ani de la nașterea lui Riopelle, MARe, în colaborare cu Fondation Jean-Paul Riopelle Canada si cu galeria Simon Blais din Montreal, a optat pentru o selecție cu totul specială din opera lui Jean-Paul Riopelle, Cap Tourmente. Cele 24 de lucrări selectate au fost realizate în perioada 1981-1984 la Cap Tourmente.

Jean-Paul Riopelle (născut la 7 octombrie 1923, Montreal, Quebec, Canada – decedat la 12 martie 2002, Ile-aux-Grues, lângă Quebec City), pictor şi sculptor canadian, este considerat cel mai important artist modern canadian. Opera sa, realizată în mare parte în stilul expresionist abstract, a fost adesea comparată cu cea a artistului american Jackson Pollock.

După ce a studiat pictura la École des Beaux-Arts şi École du Meuble din Montreal între 1943 şi 1945, Riopelle s-a mutat la Paris în 1947. Acolo s-a asociat cu suprarealişti precum André Breton şi Marcel Duchamp şi, împreună cu Paul-Émile Borduas, s-a alătura grupului de pictori canadieni cunoscut sub numele de Les Automatistes, care practicau automatismul. Tot acolo a obţinut prima recunoaştere internaţională. Primele sale picturi abstracte, lirice, au evoluat către un stil de impasto mai dens şi mai puternic. Este renumit pentru utilizarea diverselor medii (inclusiv acuarelă, cerneală, ulei, creion şi cretă) şi a realizat, de asemenea, picturi murale de colaj de mari dimensiuni. A reprezentat Canada la Bienala de la Veneţia din 1954 şi a obţinut recunoaştere internaţională cu uriaşul triptic „Pavane” (1954).

Lucrările lui Riopelle au fost selectate din nou pentru Bienala de la Veneţia din 1962 şi au primit premiul UNESCO în acel an. În 1963, Galeria Naţională a Canadei, Ottawa, a expus 82 de picturi şi sculpturi ale sale. La vârsta de 40 de ani, Riopelle a devenit cel mai tânăr artist căruia i s-a organizat o expoziţie retrospectivă la această galerie.”

 

Post a Comment