• No products in the cart.
TOP

Expoziția lui Alexandru Rădvan de la Muzeul Nicolae Minovici

„Alexandru Rădvan, un nume de referinţă al artei contemporane româneşti, revine pe simezele bucureştene cu o nouă expoziţie personală şi cu un nou catalog monografic ce marchează ultimii şapte ani de creaţie, perioada 2014 – 2021.
„Gânduri despre soare şi un mit” este o expoziţie ce continuă preocupările artistului din ultimii ani, în care miturile şi mitologiile se dezvoltă organic ţesând o structură din ce în ce mai complexă între realitatea cotidiană şi universul personal al lui Alexandru Rădvan. Artist cu o operă complexă şi bogată, Rădvan ne-a obişnuit cu lucrări de dimensiuni mari care copleşesc prin monumentalitate şi virulenţa subiectelor abordate. În această nouă expoziţie, Rădvan îşi îndreaptă atenţia spre o serie de picturi de mici dimensiuni realizate în perioada 2021 – 2022, în care sunt reliefate momente comune din veri atemporale, alături de o serie de picturi de dimensiuni medii realizate pe pânză neagră ce fac trimitere la subiecte din mitologia antică, create în perioada 2020 – 2022.
„Gânduri despre soare şi un mit” transmite o căldură toridă imaginată prin siluete la malul mării surprinse într-o linişte şi pace adâncă. Sunt crâmpeie din viaţa cotidiană a unor oameni obişnuiţi surprinşi în momente de tihnă. Privind această nouă serie de lucrări artistul declara: „…. acest „eu” vrea mereu să fie în altă parte, visează mereu la evadări, la un fel de liniște și intensitate pe care nu le regăsește în realitatea imediată. Paradoxul e că realitatea imediată, cotidianul, mă stimulează, îmi place, mă încarcă, dar când lucrez folosesc toate resursele pentru a pleca de aici. Nici măcar nu pot spune că generez o lume care mă are drept Dumnezeu, am doar o viziune a acestei lumi compusă din multe lucruri care îmi plac, sau mai precis mi-ar plăcea. O lume unde nu trebuie să mă justific, să mă explic, să aștept. Nu e o lume imaginară. E un loc din această lume populat de ființe care mă înțeleg fără ca eu să deschid gura. Un loc în care primesc răspuns la toate întrebările pe care le pun.”
Curator Diana Dochia.

Post a Comment

X