TOP

Expoziția „Pălăria în trei colțuri: Picasso, Dalí, Falla” de la Art Safari

„În 2019 am sărbătorit centenarul premierei The Three-Cornered Hat, magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla și-a făcut debutul triumfal pe scena internațională. Léonide Massine a creat o coreografie într-un limbaj cu totul nou, iar Pablo Picasso a proiectat scena și costumele. În creațiile lor pentru trupa Ballets Russes a lui Diaghilev, acești trei mari artiști au inaugurat o modernitate iconică care rezonează cu noi și ne captivează și astăzi, ca o realizare unică în istoria artei. 

În mod ciudat, puțini artiști au încercat să se măsoare cu proiecțiile teatrale ale lui Picasso. Cel care iese în evidență este Salvador Dalí, cu designul genial și radical diferit pe care l-a creat câteva decenii mai târziu, în Statele Unite. Așadar, atunci când Helena Alonso și Óscar Carrascosa ne-au povestit despre proiectul lor expozițional care unește imaginile lui Falla, Picasso și Dalí ca cele trei colțuri echidistante ale unei pălării, ne-au captat imediat imaginația și nu am ezitat să le oferim sprijinul instituțional al fundației noastre.

Arhiva Manuel de Falla a fost creată pentru a păstra și a oferi cercetătorilor moștenirea acestui mare muzician, o referință-cheie în cultura occidentală, cu o vocație europeană marcantă, și un om meticulos care a avut mare grijă să păstreze fiecare bucată de hârtie care a trecut prin mâinile lui. În Granada, pe frumosul deal pe care se află Alhambra, consiliul orașului a construit un magnific centru cultural, cuprinzând Casa Muzeală Manuel de Falla (în micuța carmen – o casă cu grădină zidită – pe care muzicianul și-a ales-o drept locuință), un auditoriu și, din 1991, Arhiva Manuel de Falla. Datorită muncii desfășurate de centrul nostru de cercetare, astăzi putem reconstitui pașii procesului creativ al lui Manuel de Falla, putem aprecia și ne putem bucura și mai mult muzica lui.

Pe lângă această linie mai academică, Fundația a întreprins și susținut întotdeauna o mare varietate de activități pentru a-și promova bogata moștenire, deoarece considerăm că este important să răspândim o cunoaștere mai largă a acestui moment-cheie din istoria culturală a Europei. O expoziție precum Le Tricorne: Picasso, Falla, Dalí oferă o ocazie excelentă de a revărsa o lumină mai puternică asupra acestui eveniment universal care a proiectat o imagine atât de fascinantă și complet modernă. Într-un fel, îi permitem acelui eveniment să se întoarcă din trecut pentru a încânta generațiile tinere precum cele care, cu această ocazie, vor vizita noua ediție Art Safari București.” SURSA: ART SAFARI

 

Post a Comment