TOP

Expoziția „Share, Tag or Dye” de la VAGon – Atelierele Malmaison

Share, Tag or Dye este un proiect cultural de promovare a artistilor romani, alaturi de artisti internationali, prin intermediul unui dialog transparent, extins si colaborativ. Proiectul s-a finalizat intr-o instalatie inradacinata in mediul online si materializata prin medii de imprimare fotografica sustenabile (cianotipie), chestionand mediile de diseminare ale artei atat pe filiera digitala, cat si participativa, colaborativa si expozitionala.

Prin acest demers, Share, Tag or Dye si-a propus sa democratizeze ideea deo pen call prin absenta unui proces de selectie, punand in discutie social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – in ce masura poate micul ecran contemporan sa redea complexitatea unei lucrari de arta? in egala masura, proiectul a incorporat peste 200 de participanti din toata lumea in realizarea unei instalatii colective imersive, luand la rost si problematici legate de aport auctorial, calitate artistica si colaborare.

Proiectul a debutat cu un open call international, cu sustinerea Alternative Photography (SUA), Tied to Light (UK), Experimental Photo Festival EXP.22 (ES), VAGon – spatiu in(ter)disciplinat si Atelierele Malmaison (RO). Am invitat artisti, indiferent de mediul lor de exprimare, sa contribuie cu un link de social media in care si-au autopromovat practica.

Pe parcursul desfasurarii open call-ului, am promovat abordari alternative ale fotografiei prin intermediul unui program educational. Printr-o serie de prezentari online si un workshop in Bucuresti, am diseminat etape din procesul de lucru, istoria tehnicilor alternative vizate in proiect (antotipie, cianotipie) si am deschis o platforma de colaborare si dialog international.

Cele peste 200 de submisii din toata lumea au fost transformate in cianotipii, expuse pe fasii de panza care reconstruiesc material mediul digital din care au provenit, adunate intr-o instalatie imersiva, gazduita la VAGon, in cadrul Atelierelor Malmaison. Dincolo de experienta imersiva din instalatie, evenimentele publice asociate expozitiei au reprezentat o noua oportunitate de interactiune directa cu publicul, care a fost foarte entuziasmat de abordare si care si-a exprimat dorinta de a afla mai multe si de a participa activ in procesul de lucru.

 

 

Post a Comment