TOP

Expoziția „Comunitate în solitudine” de la Art Encounters

Proiectul “Community in the time of division” prezintă publicului, între 15 septembrie și 4 octombrie 2022, la sediul Fundației Art Encounters din Timișoara, expoziția “Comunitate în solitudine”, curatoriată de Andreea Căpitănescu, ce cuprinde lucrări realizate de Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Andrei Mateescu, Liliana Mercioiu-Popa, Ghenadie Popescu, alături de două tinere absolvente ale Universității de Vest din Timişoara, Ana Maria Szollosi și Natalia Silaghi.

Expoziția „Comunitate în solitudine” are ca temă centrală solitudinea și noile forme de-a fi împreună. În fața izolării forțate și ca răspuns imediat la o agresiune deschisă, artiștii invitați dezvoltă spații fizice și virtuale de întâlnire, dialog, revoltă și reflecție. Lucrările expuse evocă un timp și mediu specific, care ne-au marcat existența socială colectivă și individuală, alterând expresivitatea și emoția artistică, deseori înlocuite de anxietate și teamă.

Artiștii participanți în cadrul expoziției surprind prin creațiile lor implicarea în diferite micro-cosmosuri sociale, realizează o analiză subiectivă a rolului comunităților artistice/non-artistice în politica de recuperare din criza Covid-19 și a conflictelor recente.

Ana Maria Szollosi – „Open Door” (pictură pe hârtie); „Gated Nature”, „Untitled” (picturi pe pânză)
Gabriela Mateescu – „When I want to breathe fresh air I open the window” (video)
Gabriela Mateescu și Andrei Mateescu – „ISOLATION / FORWARD AROUND AND BACK” (instalație)
Ghenadie Popescu – „Funciarii (Deportări, 1946-1949)” (video), „Leukos. The Quickest Response” (sculptură)
Liliana Mercioiu-Popa – „De unde până unde se întinde persoana mea, unde încep ceilalți?” (instalație site-specific), „Imagini interioare – Perspectivă inversă” (video), „TRUE FALSE” (pictură pe pânză)
Matei Bejenaru – „De la A la C. Dispozitiv” (video)
Natalia Silaghi – „Indicatori de stres” (instalație site-specific), „I WANT TO FEEL THE NATURE” (instalație site-specific)

Proiectul “Community in the time of division” urmărește dezvoltarea unei rețele de suport în procesele de mobilitate, cercetare, creație și promovare artistică în domeniul artelor vizuale. Implicând artiști, organizații și instituții culturale din București, Timișoara, Iași și Chișinău, proiectul își propune articularea unor noi strategii pentru facilitarea accesului la creația de artă contemporană, prin activități de cooperare și co-producție.

 

Post a Comment