TOP

Expoziția „the (future) garden” de la galeria Indecis

„Trăim într-o perioadă în care distanțarea politică și filosofică a umanității de lumea naturală devine din ce în ce mai imposibilă. Perioadă, în care viața “normală” este contestată zi de zi, în care alegerile noastre trebuie să cuprindă o perspectivă orientată către un viitor, considerând modul în care interpretăm lumea din jurul nostru.
Expoziția colectivă the (future) garden se prezintă ca o acțiune în care artistele şi artiștii invitați au ca temă dialogul între materie vie, impactul antropocen asupra mediului înconjurător, fluxul prezent al angoaselor ecologice sau abordarea critică a consumului excesiv. Totodată face referire la modalități de conviețuire cu ființele non-umane prin acțiuni de tip grădinărit, schimbând astfel consumul pasiv cu un proces conștient, creativ și practic.
Expoziția își ia punctul de plecare de la existența artistului contemporan care reflectă asupra rolului grădinii. Grădinăritul ca și dialog activ ca și schimb de energie bidirecțională, la un nivel micro, în care contribuția umană se rezumă la munca manuală, într-o formă cât mai plăcută; ne transmite respectul pentru sol și cunoștințe de coabitare cu alte ființe non-umane, care sunt concetățenii noștri. Potențialul unei grădini este prezentat ca o metaforă pentru societate, indiferent de amplasarea acesteia, de la grădina idilică, la una încadrată între construcții de beton sau la una sălbatică, relaționarea noastră cu aceasta, în mod obligatoriu, trebuie să fie una de reciprocitate.
Prin lucrările prezentate în expoziția the (future) garden, artistele și artiștii ridică întrebări cu privire la viitorul și existența umanității, înlăturând barierele dintre știință, tehnologie și estetică, prin cercetările lor putem înțelege bios-urile iluzorii ale lumii antropocene.
“Când spun Pământ, Kees, mă refer la oameni. Bărbați. Îți faci griji pentru căprioare și copaci și fibre de lemn, bine, asta e treaba ta. Dar mie îmi place să văd lucrurile în perspectivă, de sus în jos, iar vârful, până acum, este uman. Acum, suntem aici, de aceea, iar planeta asta va face ca noi. Fie că-i place, fie că nu, este o realitate; așa stau lucrurile.”
-Ursula K. Le Guin, Lumii îi spuneau pădure, 1972
Artiști: Bianca Băilă, Cătălina Nistor, George Crîngașu, h.arta, just wondering, Marina Oprea, Nicoleta Mureș, Raul Vlădău
Curator: Mimi Ciora

Post a Comment