• No products in the cart.
TOP

Expoziția ” ON PHOTOGRAPHY… and few other things ” de la Strata Gallery

„În 1977 apărea On Photography, colecția de eseuri semnate de Susan Sontag devenită reper și ghid adesea considerat referențial în vederea fixării unor demersuri specifice mediului în nenumărate texte relaționate fotografiei. Chiar dacă și acest text se deschide printr-o ”veșnică pomenire”, în acest caz nucleul evenimentelor se situează într-un plan mai îndepărtat de cel al fotografiei pe care mulți sunt obișnuiți s-o întâlnească sau consume.

Expoziția On Photography… and Few Other Things este un asamblaj de lucrări derivate din explorări și demersuri care par mai degrabă să se îndepărteze decât să se apropie (sau să rămână fidele) sintagmei Despre Fotografie. Totuși, lucrările nu se disociază de mediu, aș zice că din contră: căutările din spatele lor potențează și reconfirmă apartenența. Selecția se materializează într-o expoziție care se îndreaptă concentric către o perspectivă capabilă să definească acele Few Other Things, sau cel puțin pe o parte dintre ele. Întâlnim practici care sunt în continuare direct legate de fotografie dar care propun noi interpretări și soluții. Cei care expun sunt toți foarte tineri, și sunt toți artiști, poate chiar fără s-o conștientizeze sau să și-o dorească. Lucrările sunt imediate, instinctive și de cele mai multe ori îmbrăcate într-o abstractizare care nu întâlnește sfera recognoscibilului scontat. Nu vorbim despre un portret generațional dar mai degrabă despre un crochiu, o schiță care în cadrul acestui text nu necesită individualizare, prin listarea unor nume și prenume. Selecția trebuie privită ca pe un întreg; ca pe un moment în care totul se întâmplă, ca un sunet care nu necesită explicații dar care naște curiozitate. Dacă portretul video din 1997 construit în jurul figurii lui Bruce Nauman se intitula Make Me Think, cred că vibrația acestei expoziții devine un hibrid dintre acel Make Me Think și un ulterior (și necesar) Make Me Feel. Un spectru în care se evidențiază interese și abordări post-fotografice și experimentale, unele ce se află în contrast cu o nuanță de strictețe a straight-photography-ului cu care chiar eu am crescut și de care recunosc că încă nu am reușit să mă detașez.

Nu căutăm și nu pretindem demistificări. Îmbrățișam iluzia fără s-o combatem: o cultivăm, ocrotim. Spațiul galeriei devine peștera în care lucrările funcționează precum umbrele unor forme pe care doar putem încerca să le ghicim și, ulterior, să le asociem reperelor unei realități care poate începe să pară chiar plictisitoare. Este cunoscuta alegorie, cu siguranță, dar o variantă alimentată de licărirea unei lumini interioare care ne permite să disimulăm prezentul și să ocolim o zonă de concret aproape grosolan și nedorit, calcificat în jurul cotidianității și a previzibilului. Aceste lucrări ne ”dau voie”, pulsează și inflamează o imaginație amorțită și înfășurată în convenții, împingându-ne să vedem lucruri chiar și acolo unde ele nu există și niciodată nu vor exista.

De la istorii personale, materiale de arhivă, obiecte derivate din scanări 3D sau imagini generate de inteligența artificială, pană la manipulări, intervenții, colaje sau fotografii care aparent nu bifează rețetele ”unor imagini corecte”, expoziția de la Strata Gallery devine un osciloscop care răspunde unei frecvențe comune, este o gură de aer necesară și binevenită. Lucrările propuse de nucleul format din cei 14 artiști sunt palpabile precum o amintire, una în care încă mai putem să fim geniali și iresponsabili ca-n copilărie.”

Curator Michele Bressan 

Artiști: Nadina Stoica, Sonia Lupșa, Crăița Niga, Lena Ciobanu&Petra Maria, Justin Barbu, Ioana Dumitrescu, Andrei Predescu, Eva Chapkin, Anca Țintea, Teodora Rotaru, Alexandru Bosoi, Cristina Bîrlădeanu, Ana Conțu. 

Expoziția poate fi vizitată pană pe data de 26 August, vizitele se pot face prin programare (email, call, text, whatsapp, dm). Următorul tur ghidat realizat de către Michele Bressan are loc pe data de 11 August în intervalul orar 7PM – 9PM.

 

Post a Comment